САЩ трябва да демонстрират лидерство в Арктика, значението на региона нараства бързо, коментира в сряда американският президент Джо Байдън, в Академията за брегова охрана в Ню Лондон, Кънектикът, в първото си обръщение като президент, съобщават "Блумбърг" и ТАСС.

"Светът се променя. Стратегическото значение на Арктика бързо се увеличава, когато ледовете се отдалечават и се отварят нови морски пътища", каза той.

"Ние сме арктическа страна, трябва да демонстрираме нашето лидерство и ангажираност."

САЩ и Дания са загрижени за нарастващо руско военно присъствие в Арктика

САЩ и Дания са загрижени за нарастващо руско военно присъствие в Арктика

И ще защитят ключовата инфраструктура в региона

Байдън заяви, че САЩ трябва да защитават отворени и безопасни морски пътища в Арктика и Южнокитайско море, тъй като нациите, включително Русия и Китай, се стремят да утвърдят по-голям контрол над морските региони.

"От жизненоважен интерес за външната политика на Америка е да осигури безпрепятствен поток от глобална търговия", каза Байдън в Академията за брегова охрана в Ню Лондон, Кънектикът, в първото си обръщение като президент. 

"И няма да се случи, ако не вземем активна роля, за да определим нормите на поведение, да ги оформим около демократичните ценности, а не тези на автократите."

САЩ критикува Китай за разширяване на военното присъствие в Южнокитайско море и по подобен начин и Русия за създаването на аванпостове по арктическото крайбрежие.

Държавният секретар Антъни Блинкън тази седмица присъства на заседанието на Арктическия съвет в Рейкявик, столицата на Исландия, за да обсъди развитието.

Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

Западът не трябвало да предявява териториални претенции