Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън поведе и в щата Пенсилвания (20 електорални гласа) - ключово за победа в Избирателната колегия, съобщават местни медии.

Демократът води на държавния глава Доналд Тръмп с 5587 гласа, след като изоставаше с повече от 600 000 гласа в сряда.

Бившият вицепрезидент на САЩ получава 49,4%. Ако Байдън запази преднината си, той става новият президент на страната, който ще встъпи в длъжност в началото на следващата година. Очаква се преднината му в Пенсилвания да се увеличи, тъй като все още има непреброени бюлетини от демократични райони.

Исторически обрат - Байдън поведе на Тръмп в републиканска Джорджия
Обновена

Исторически обрат - Байдън поведе на Тръмп в републиканска Джорджия

Остават още няколко хиляди бюлетини

Преди няколко часа Джо Байдън направи исторически обрат в щата Джорджия, който не е печелен от демократ от 1992 г. Там води на Тръмп с малко над 1000 гласа.

Ако победи в Пенсилвания, Байдън има заветните 270 електорални гласа в Избирателната колегия за подпечатване на победата. С Пенсилвания той ще събере 284 електорални гласа (включително Аризона) на едни от най-оспорваните президентски избори в историята на САЩ.

Байдън дори може да събере повече от 300 електорални гласа, ако запази преднината си в Джорджия (16 електорални гласа) и Невада (6 гласа). 

В сряда бившият вицепрезидент постигна ключови победи в Мичиган и Уисконсин, а Тръмп само взе един глас в Мейн. Все още не е обявен победител, но почти е 100% сигурно, че американският лидер печели Аляска и общо събира 217 гласа.

В сряда АП обяви, че Байдън печели в Аризона. Въпреки това броенето на бюлетините продължава и Тръмп изостава само с 47 052 гласа (повечето непреброени бюлетини са в окръг Марикопа, където демократите имат силно присъствие. Там Байдън води с над 70 000 гласа). Други медии все още не са обявили Аризона за демократа, тъй като разликата е малка.

Байдън близо до победата
на живо

Байдън близо до победата

Демократът поведе в ключовите щати Пенсилвания и Джорджия