Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че не изключва завеждане на дело срещу администрацията на настоящия държавен глава и основен негов съперник за Белия дом Доналд Тръмп и Администрацията за общи услуги - агенцията, която одобрява прехода на власт, предаде "Спутник".

Той обвини Тръмп в безотговорност и изпращане на погрешни сигнали към международната общност с действията си. Според него, президентът показва как не трябва да функционира демокрацията точно в този толкова тежък период.

Причината е, че те не му помагат, за да проведе необходимия преходен период към неговото управление от януари следващата година. Администрацията на Тръмп дори намекна, че се прави преход към нов мандат на досегашния президент.

Байдън изключи налагането на национална блокада в САЩ, като реагира остро на репортерски въпроси в щата Делауеър, които го притискаха към позицията му по отношение на крайни мерки след нарастването на заболели и починали от коронавируса.

Джулиани обвинява демократите в централно дирижирани изборни измами срещу Тръмп

Джулиани обвинява демократите в централно дирижирани изборни измами срещу Тръмп

В големите градове измамите били най-много

Bайдън заяви по време на пресконференцията си, че не планира да засили санкциите и митата, които администрацията на Тръмп е наложила на Китай, но ще се стреми да гарантира, че определени правила се спазват от Пекин.

"Тук не става въпрос за наказване на Китай, а за гарантиране, че Китай разбира, че ще играе по други правила", каза Байдън пред журналистите.

Той потвърди плановете си Съединените щати да се присъединят към Световната здравна организация (СЗО) и Парижкото споразумение за климата в първия ден от неговото председателство.

В същото време Тръмп не признава загубата си и изнася данни за допуснати изборни злоупотреби - сред които хиляди "мъртви души", непреброени гласове и други, като също се обърна към съда.

Адвокатът на предизборния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп Руди Джулиани обвини ръководителите на управляваните от Демократическата партия градове в ключови оспорвани щати в провеждането на координирана, "централизирана" кампания за изборни измами, за да откраднат победата на Тръмп в президентските избори на 3 ноември.

Тръмп с нови данни за хиляди "мъртви души" в изборите

Тръмп с нови данни за хиляди "мъртви души" в изборите

"Туитър" маркира поредни негови публикации като съмнителни

Тръмп обяви, че адвокатите на неговия щаб ще очертаят "много ясен и жизнеспособен път към победата" срещу Байдън.

Официално, победителят ще стане ясен през декември.

Междувременно, след повторно преброяване на гласовете в щата Джорджия стана ясно, че Байдън печели.