Президентът Джо Байдън обяви в четвъртък, че САЩ ще разполагат с достатъчно количество ваксина до края на лятото, за да имунизират срещу коронавирус 300 милиона американци. "Вече закупихме достатъчно ваксина, за да ваксинираме всички американци", съобщи Байдън, цитиран от АП.

Нова терапия в САЩ за лечението на COVID-19

Нова терапия в САЩ за лечението на COVID-19

Надежда за овладяването на пандемията

Припомняме, че седмици по-рано той пое ангажимент това да се случи до края на лятото или началото на есента. Планът на правителството е да ускори разпределението и доставянето на ваксини до 1,4 милиона дози на ден и 10 милиона на седмица през следващите три седмици. Това е част от амбициозната стратегия за ваксиниране на 100 милиона души за 100 дни. Това ще бъде една от най-сложните операции, която сме предприемали някога, подчерта тогава Байдън и увери, че помощта е на път.

Той каза, че САЩ са осигурили договорни ангажименти от Moderna и Pfizer да доставят 600 милиона дози ваксина до края на юли - повече от месец по-рано от първоначално предвиденото. Байдън използва случая, за да критикува отново предшественика си в Белия дом Доналд Тръмп. Според президента, той не е имал план за ваксиниране на по-голямата част от страната. "Не е тайна, че програмата за ваксинация беше в много по-лошо състояние, отколкото очаквах", каза той.

 "Докато учените си свършиха работата по откриването на ваксини за рекордно кратко време, моят предшественик - ще бъда много откровен - не си свърши работата за огромното предизвикателство да ваксинира стотици милиони", каза Байдън.

25,5 млн. американци са получили първата доза от ваксина

25,5 млн. американци са получили първата доза от ваксина

Има спад на приетите в болница