Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе първата си виртуална среща на този пост с лидери от Групата на седемте държави в петък, за да обсъди пандемията на коронавируса, световната икономика и работата с Китай като група. Това съобщи Белият дом в неделя, цитиран от "Ройтерс". "Тази виртуална ангажираност с лидери на водещите световни демократични пазарни икономики ще предостави възможност на президента Байдън да обсъди плановете за победа на пандемията COVID-19 и за възстановяване на глобалната икономика", се казва в изявление на Белия дом.

Байдън ще съсредоточи своите забележки върху глобалния отговор на производството и разпространението на ваксини срещу коронавирус, както и финансиране за здравна сигурност.

Г-7 се събира на Острова

Г-7 се събира на Острова

Пандемията и промените в климата ще са основните теми

Байдън, който пое поста от бившия президент на републиканците Доналд Тръмп на 20 януари, се опита да изпрати послание за повторна ангажираност със света и с глобалните институции след четири години от мантрата на неговия предшественик "Америка на първо място". Тръмп оттегли Съединените щати от Световната здравна организация и Парижкото споразумение за климата. Байдън обаче върна върна страната там като сигнализира за желание да работи със съюзниците си в конфронтация с Китай по множество деликатни въпроси.

"Президентът Байдън ще обсъди също необходимостта от инвестиции за укрепване на нашата колективна конкурентоспособност и значението на актуализирането на глобалните правила за справяне с икономически предизвикателства като тези, поставени от Китай", каза Белият дом.

Лавров: Г-20, а не Г-7 ще се справи със световните проблеми

Лавров: Г-20, а не Г-7 ще се справи със световните проблеми

Групата на седемте вече не може да се справя сама