Десетима заподозрени отиват на съд за бомбените нападения в Брюксел през 2016 г., при които загинаха 32 души, съобщи съдебен източник пред АФП.

31-годишният Салах Абдеслам, който също е обвинен и за терористичните атаки в Париж, е сред обвиняемите.

Десетимата обвиняеми ще бъдат съдени пред жури през втората половина на 2022 г., след като процесът във Франция завърши.

През март 2016 г. атентатори самоубийци се взривиха на летището в Брюксел и на метростанция в центъра на града до централата на Европейския съюз. Атаката е свързвана със същата трансгранична клетка от "Ислямска държава", която извърши терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г., при които загинаха 130 души.

Абдеслам е единственият оцелял от екстремистите, които стоят зад атаките. Той е заподозрян, че е изиграл ключова роля в организирането на нападенията в Брюксел.

Процесът ще се проведе в бившата централа на НАТО край Брюксел.

Федерални антитерористични прокурори поискаха 8 от 13 заподозрени да бъдат съдени, но съдийска комисия реши при закрити врата 10 души да бъдат изправени пред съда.

Трима заподозрени са освободени заради липса на доказателства.

Абдеслам е заплашен от доживотен затвор. В момента той е в ареста във Франция, където ще бъде съден. Той вече веднъж бе съден в Белгия. Французинът, израснал в белгийския квартал "Моленбек", бе осъден на 20 г. затвор през 2018 г. за стрелба по полицията в Брюксел преди да бъде арестуван през 2016 г.

Друг предполагаем член на мрежата, Осама Атар, се смята, че е загинал в Сирия и може да бъде съден задочно.

36-годишният Мохамед Абрини, известен като "мъжа с шапката", след като се появи на охранителни камери малко преди бомбения атентат на летището в Брюксел, е един от заподозрените, които ще бъдат съдени.

Двамата атентатори самоубийци загинаха на летището, но Абрини избяга.

28-годишният Осама Крайем е обвинен, че е придружил атентаторите до метрото.

Останалите са обвинени, че са участвали в терористична група.