Косовска армия е най-голямата заплаха за сигурността на Балканите. Това предупреди сръбският военен министър Александър Вулин на среща с генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на НАТО в Европа, съобщава RTKLive, позовавайки се на сръбското военно министерство.

Създаването на косовска армия и опитите за създаване на Велика Албания са най-голямата заплаха за сигурността на Балканите, подчерта Вулин.

Прищина и Тирана се стремят към Велика Албания, скочи Сърбия

Прищина и Тирана се стремят към Велика Албания, скочи Сърбия

Ивица Дачич подчерта, че бойкотът е част от стратегия на Албания и предимно на етническите косовски албанци за обединяване на външната им политика и в крайна сметка създаване на Велика Албания

"За сърбите единственото легитимно въоръжено формирование в Косово е KFOR и сръбското население го възприема като единствения гарант на сигурността. Следователно много е притеснително за Сърбия, когато капацитетът или ролята на KFOR бъдат намалени", поясни сръбският министър.

Вчера премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че е уплашен от закупуването на оръжия от страна на Сърбия, тъй като го възприема като потенциална военна заплаха.

Харадинай подчерта, че тези действия принуждават Косово да се въоръжи.

В края на 2018 г. Косово прие закони за създаване на армия.