Международната разследваща група Bellingcat е установила самоличността на офицера, доставил в Донбас руския ракетен комплекс "Бук", с който през 2014 г. беше свален полет MH17 на малайзийските авиолинии, предаде Би Би Си.

Става дума за бивш кадрови съветски военен, известен с прякора Хмурий - Намръщения. Известно е, че е участвал в боевете в Афганистан и че поне до 2014 г. той е бил служител на руското Главно разузнавателно управление - ГРУ. Хмурий е роден в Донецк, а днес живее в руската Ростовска област.

Групата е подготвила два доклада, единият от които е публичен, а другият е предоставен на холандските следователи, на които беше поверено разследването по случая.

Потърсен за коментар от руската редакция на Би Би Си, Хмурий е отрекъл участието си, като е отказал по-подробно интервю. Той е продължил да настоява на руската версия, че самолетът е свален от украински "Бук".

Телефонни разговори на Хмурий, свързани с транспортирането на "Бук"-а към Украйна бяха прехванати от украинските военни и предоставени на холандското следствие, но в доклада на Bellingcat за първи път той е назован по име.

В документа, наречен "Идентификацията на Хмурий", са публикувани негови снимки и са посочени неговите позивни - Зубъра и Бизона.

Разследващите от Bellingcat посочват също, че не са установили кой точно е управлявал ракетния комплекс при изстрелването на ракетата, поразила пътническия самолет, но са им известни имената на всички руски военни, придружавали установката "Бук" на украинска територия.

Непосредствено след свалянето на самолета всички те са преминали в запаса.

Холандското следствие също излезе със заключение, че самолетът е поразен от руски комплекс "Бук", позициониран на територия, контролирана от проруските сепаратисти.