Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че ако САЩ се оттеглят от ядреното споразумение с Иран, това ще разубеди други сили като Северна Корея да участват в международни преговори за прекратяване на програми за ядрени оръжия, информират световни агенции.

Габриел, който говори в кулоарите на ООН, изтъкна, че световните сили имат интерес от поддържане на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение и много работа ще трябва да бъде свършена през следващите седмици, за да се запази сделката.

Това е почти трагична ситуация, при която единственото съществуващо споразумение за предотвратяване разпространението на ядрени оръжия е пред риск в момент, когато виждаме други страни като Северна Корея, които се опитват да се сдобият с ядрени оръжия. Повече от всякога се нуждаем от такъв процес, изтъкна той.

Германия помогна в преговорите за иранското ядрено споразумение с Великобритания, Франция, Китай, Русия и САЩ.

Габриел поясни пред журналисти в Ню Йорк, че се е съгласил с американските официални представители, че Иран не е променил поведението си в Близкия изток след сключването на споразумението.

Убеден съм, че нито нестабилната и променяща се ситуация в региона, нито поведението на Иран ще се подобри, ако спре изпълнението на ядреното споразумение, убеден той.

Според него, ако Вашингтон напусне споразумението, това ще бъде "ужасен сигнал" за всички други, които използват дипломацията за спиране на ядрени програми като на КНДР.

Габриел каза още, че Тръмп не получава подкрепа за позицията си.

Междувременно китайският външен министър Ван И заяви, че напрежението на Корейския полуостров подчертава важността на иранското ядрено споразумение.

Китай подкрепя и спазва иранското ядрено споразумение, изтъкна той в централната на ООН в Ню Йорк по време на среща с външните министри на Иран и на шестте световни сили.