Безпрецедентно закъснение на влаковете в историята на обществения транспорт в Хонконг. Проблем със сигнализацията блокира хиляди хора в продължение на шест часа, пише "Гардиън".

От метрополитена (MTR) в Хонконг описаха инцидента като безпрецедентен, който ще бъде разследван в продължение на два месеца от външни експерти. Допълва се, че тази система за сигнализация работи от края на 90-те години на XX век и никога не са изпадали в такава необичайна ситуация. Дори и в инструкциите за поддръжка не се споменава такъв сценарий.

Влаковете са се движили в интервал от 12-15 минути вместо 2-3 минути, отбелязват от MTR.

Аварията, което е изключителна рядкост в Хонконг, е предизвикала хаос в града. Пътниците, свикнали с ефективността на метрото (99,9% от влаковете пристигат навреме), са били изключително разочаровани, тъй като е трябвало да изчакват на пероните повече от час заради препълнените влакове. За да направят повече място на чакащите, служителите са спрели ескалаторите, водещи към перона. Дълги опашки е имало и на автобусните спирки и таксиметровите стоянки. Местни жители се оплакаха, че такситата са преминавали без да спират, а компанията Ubers е повишила цените.

Общественият транспорт в Хонконг е един от най-добрите в света. MTR системата, която работи от 1979 г., често е модел за други обществени транспортни системи по света. Един билет за влака е от 0,50 до 7,6 долара. Транспортната мрежа е достъпна до почти всяка точка в града.

Наблюдатели коментират, че аварията със сигнализацията може да е в резултат на остаряла техника или е извършена модернизация на системите. От оператора признаха, че не знаят конкретната причина за срива.