Безработицата във Великобритания падна до най-ниското си ниво от 70-те г. на миналия век, след като продължи наемането на работна ръка, но работната заплата се качва малко по-бавно през първите три месеца на 2019 г., показва официалната статистика, цитирана от "Ройтерс".

Безработицата падна до 3,8 на сто от 3,9% - най-ниското ниво от началото на 1975 г., поясняват от Службата за национална статистика.

Заетостта нарасна с 99 000 работни места. Икономисти в проучване на "Ройтерс" прогнозираха 135 000 новооткрити места. Но безработицата падна с 65 000, показват данните.

Стабилността на трудовия пазар по-бързо тласка заплатите нагоре от прогнозите на Английската банка. Това кара някои икономисти да вярват, че може много по-бързо да бъдат вдигнати основните лихви в сравнение с очакванията на инвеститорите щом се разреши несигурността около Брекзит.

През периода януари-март доходите, включително и допълнителните възнаграждения, са нараснали на годишна база с 3,2% от 3,5% трите месеца до февруари и по-малко от прогнозата на "Ройтерс" - 3,4 на сто.

Английската банка обяви този месец, че очаква доходите да нараснат с 3% до края на тази година.

Статистическите данни също показват, че броят на работниците от ЕС във Великобритания е нараснал с 58 000 на годишна база след три последователни спада. Броят на работниците от държави извън ЕС е нараснал още повече - 124 000 - в сравнение със същия период на 2018 г.