Бившият президент на Мексико Висенте Фокс се извини на еврейската общност, след като отхвърли политическия опонент Клаудия Шейнбаум, фаворит в предстоящата президентска надпревара през 2024 г., като "българска еврейка", пише JTA.

Фокс, десен популист и бивш изпълнителен директор на Coca-Cola, който беше президент на Мексико от 2000 до 2006 г., често критикува настоящия ляв президент на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор в публични изяви. Миналата седмица той се оплака в интервю от хода на Лопес Обрадор да спре месечните плащания на пенсии за пенсионирани президенти, като използва унизителна обида, за да нарече "мързеливи" хора, които "не принадлежат на правителството или на страната".

Шейнбаум и други лидери на партията "Морена" на Лопес Обрадор осъдиха коментарите на Фокс. След това Фокс туитна, наричайки Шейнбаум "българска еврейка", а Марсело Ебрард, бивш външен министър също от партията "Морена", "френски сноб".

Фокс е чест провокатор, чиято "Партия на националното действие" е консервативна. "Единственият мексиканец е Хочитл", добави Фокс, имайки предвид предпочитания от него кандидат за президент Хочитл Галвез, сенатор от Национално действие.

Семейството на бащата на Шейнбаум имигрира от Литва, а семейството на майка й имигрира от България. Ебрард е потомък на френски имигранти.

По-късно Фокс се извини, като написа: "Изпитвам дълбоко уважение към еврейската общност".

Епизодът подчертава как Шейнбаум, която рядко обсъжда еврейското си наследство, вече се занимава с въпроси относно самоличността си в началото на ожесточената битка за президентската номинация на нейната партия. L.A. Times съобщи, че тя е била осмивана като "чужденка" в политическия дискурс и че наскоро тя публикува в Туитър акта си за раждане в отговор.

Шейнбаум стана първият еврейски кмет на Мексико Сити, когато бе избрана през 2018 г. Оттогава популярността й нарасна и тя реши да напусне поста, за да се кандидатира за президентска номинация срещу действащия президент в своята партия. Тя се очертава като основната конкуренция за Лопес Обрадор в Морена, който се очаква да посочи номиниран през септември за изборите догодина.

Ако бъде избрана, Шейнбаум ще бъде първата еврейка и първата жена президент на Мексико.

60-годишата Шейнбаум също преди това е уважаван професор по физика и инженерство, който е помогнал на ООН да изследва изменението на климата.