Задържаният в Турция бивш британски войник по подозрения в тероризъм е невинен. Това заявиха родителите на 24-годишния Джо Робинсън пред "Гардиън".

Припомняме, турски съд ще гледа делото срещу британския гражданин Джоузеф Робинсън, който беше арестуван заедно с две български гражданки по подозрения в тероризъм. Стана ясно още, че преди време британецът Джон Робинсън е бил засечен в страната ни. Тогава българските власти уведомили Великобритания, а когато се разбрало, че Мира и Веселина ще пътуват заедно с него в Турция, властите ни подали сигнал и в Турция. Това довело до ареста на тримата.

Турски съд решава съдбата на британеца, арестуван с две българки за тероризъм

Турски съд решава съдбата на британеца, арестуван с две българки за тероризъм

Той е обвинен в "пропаганда на терористични организации"

Турските власти освободиха Веселина, а Мира е на свобода с мярка "Подписка" в град Измир. Британецът обаче остана в ареста с обвинение за "пропаганда на терористични организации".

Родителите на бившия британски войник, който беше задържан в Турция по подозрение в тероризъм, след като се би на страната на кюрдите срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия твърдят, че синът им е невинен.

Освободиха и втората българка, задържана в Турция

Освободиха и втората българка, задържана в Турция

Трябва да се подписва два пъти седмично в полицията до насрочване на дело

24-годишният от Акрингтън, Ланкашър, беше на ваканция в град Дидим, на около 100 километра от Бодрум, Югозападна Турция, когато на 22 юли въоръжена полиция нахлу в курорта и го задържа с българската му годеница и нейната майка.

След продължилия шест дни разпит турските власти освободиха 22-годишната Мира и майка й, но обвиниха Робинсън, че е "член на терористична организация".

Родителите на британеца заявиха, че не получават никаква информация.

"Просто искам информация", каза 48-годишната Шарън, майка на задържания британец.

Българки задържани за тероризъм в Турция
Обновена

Българки задържани за тероризъм в Турция

За момента няма повдигнати обвинения срещу тях

Ние не знаем дали има насрочено съдебното заседание, как се справя той или в какво действително е обвинен. Питам дали има някакъв начин да се свържем с него, но до момента нищо не съм чула. Не знам каква е ситуацията в Турция, мисля, че и Джо не е бил запознат, тъй като нямаше да отиде на ваканция там, обясни майката.

53-годишният баща на бившия британски войник, Андрю, който е инженер по телекомуникации, поясни, че се е обаждал в Турция, но не е получил отговор. Според него вината не е в британското външно министерство, а в това, че от Анкара не казват нищо.