Бившият посланик на Обединеното кралство в САЩ лорд Ким Дарък заяви пред БиБиСи, че не съжалява, че е критикувал Доналд Тръмп в телеграми, които по-късно изтекоха в медиите.

Лорд Дарок напусна поста си през юли 2019 г. на фона на огромен дипломатически спор относно изтичането на поредица частни писма, в които той постави под съмнение компетентността на администрацията на Тръмп и нейното справяне с важни външнополитически въпроси, като отношенията с Иран.

Той описва правителството на американския президент като "нефункционално", "некомпетентно" и "разделено". Използването на "ясен и пряк" език не е необичайно за дипломатите, когато се отчитат пред министри, обяснява Дарък.

Но разкриването пред медиите е "отмъстително" нарушение на доверието, добави той.

Британският посланик в САЩ определи администрацията на Тръмп като "уникално неработеща"

Британският посланик в САЩ определи администрацията на Тръмп като "уникално неработеща"

Според него Тръмп излъчва несигурност

В широкообхватно интервю той коментира, че приема, че позицията му е станала несъстоятелна, след като наблюденията му стават публични, което кара Тръмп да го опише като "глупав човек" и "помпозен глупак".

Но той защити поведението си по време на трите си години във Вашингтон, като заяви, че работата на дипломатите е да докладват в неподправен вид за работата на чуждестранните правителства и как те могат да повлияят на националния интерес на Обединеното кралство.

"Никога не съм съжалявал за начина, по който докладвах. Прекарах 40 години във Външно министерство, пишейки с тези термини и хората досега го смятаха за сила и предимство".

"Няма нищо необичайно в докладването с ясни и директни термини. Уикилийкс показва, че американски дипломати докладват директно, а американското посолство докладва директно за това как британското правителство се справя с Брекзит."

Той не обвинява вестника за публикуването на материала, (поверително писмо, изпратено през 2017 г. до малка група колеги, в което ранните седмици на Тръмп са описани като "уникално нефункционални"), но вярва, че който го е предал, е постъпил по "безотговорен и отмъстителен" начин.

През 2019 г. се появиха поверителни имейли, в които бившият посланик на Обединеното кралство в САЩ нарече администрацията на Тръмп "тромава и неумела".

В гневен отговор президентът Тръмп нарече посланика, тогава сър Ким Дарък, "много глупав човек".

Дарък се оттегли, казвайки, че е "невъзможно" да продължи, въпреки че има подкрепата на много висши фигури.

Борис Джонсън (кандидат за лидерство на торите по това време), се сблъска със силна критика, че не успя да го подкрепи напълно.

Оставката на Дарък приключва дипломатическа кариера, обхващаща 40 години, включително време като постоянен представител на Обединеното кралство в ЕС и съветник по национална сигурност.

Посланикът на Великобритания е много глупав човек, недоволства Тръмп

Посланикът на Великобритания е много глупав човек, недоволства Тръмп

Смахнатият посланик, който Великобритания пробута на САЩ

Ако целта им бе да ме заменят от политик, подкрепящ Брекзит, като бившия лидер на UKIP Найджъл Фарадж, а не от друг дипломат от кариерата, те очевидно се провалиха, коментира той.

"Обвинявам този, който е взел високо класифицирана информация от най-вредния вид за мен и за отношенията между САЩ и Обединеното кралство. Ако се стигне до положението да се налага да пишете с код, защото не можете да вярвате на колегите си, в това се крие лудостта. Трябва да им се доверите и сега това доверие е изгубено."

Властите започнаха криминално разследване за изтичането на материала през август 2019 г., а комисар Кресида Дик го определи като "много тежко престъпление".

Борис Джонсън, който по времето на оставката на лорд Дарък се надпреварваше да бъде следващият консервативен лидер и министър-председател, беше критикуван, че не излиза в подкрепа на британския дипломат и да настоява, че трябва да остане на поста си.

Лорд Дарък коментира, че не би било лошо, ако Джонсън го беше направил, но разбира защо иска да остави "опциите си отворени", като се има предвид, че посланикът е оставен "да виси" заради скандала.

Президентът на САЩ: Борис Джонсън е британският Тръмп

Президентът на САЩ: Борис Джонсън е британският Тръмп

По думите му Борис Джонсън е популярен на Острова, защото гледат на него като на "британския Тръмп"

Размишлявайки за времето си във Вашингтон и настоящото състояние на отношенията между САЩ и Обединеното кралство, той каза, че президентът на САЩ "не е политик" в конвенционалния смисъл и не е изненада, че Джонсън е "очарован" от него.

Запитан дали някои от подходите на Тръмп към политиката се откриват в Джонсън, той каза, че това вероятно влияе на сегашния му "стил на преговори" по отношение на търговската сделка с ЕС след Брекзит.

Премиерът е критикуван за заплахата, че ще промени условията на правно обвързващото споразумение за оттегляне с ЕС, в случай че Великобритания не договори търговска сделка.

"Тръмп заяви, че Тереза ​​Мей трябва да започне преговори за Брекзит, като съди ЕС, преговори в стил бясно куче", каза лорд Дарък.

"Ако се върнете към премиера през 2018 г., той каза, че ако Тръмп преговаря за Брекзит, той ще създаде хаос в началото и хората ще бъдат възмутени от това, което казва, но може да има добър резултат".

"Трябва да помислим за това. Тогава той започна да става недоволен от Брекзит и сега виждам как правителството преговаря бъдещите си отношения и се чудя се дали няма елемент от Тръмп."

Лорд Дарък, който стана член на Камарата на лордовете през януари, заяви, че вярва, че така наречените "специални отношения" между САЩ и Великобритания ще останат силни, който и да спечели президентските избори през ноември.

Въпреки че Джонсън се разбира по-добре с Тръмп от Тереза Мей, това не означава, че няма да има "възходи и спадове", ако той бъде преизбран и преговорите по трансатлантическата търговска сделка не са "трудни".

Демократът за президентския пост Джо Байдън е "англофил", но той бе вицепрезидент в администрацията на Обама, който заяви, че Великобритания ще бъде на "края на опашката" за търговска сделка, ако гласува да напусне ЕС, добави лорд Дарък.

"Байдън каза, че би гласувал за Оставане, така че имам още въпроси относно отношенията с демократите", добави той.

Telegraph: Джонсън от години хвали пред дипломати политиката на Тръмп

Telegraph: Джонсън от години хвали пред дипломати политиката на Тръмп

Стари изказвания на премиера изтекоха в медиите