Британският премиер Борис Джонсън счита, че американският президент Доналд Тръмп наистина прави Америка отново велика, както гласи неговият основен лозунг още от предизборната му кампания.

Това заявил Джонсън пред американски дипломати по време на срещи на високо равнище между Обединеното кралство и САЩ.

Изказванията му изтекоха в Telegraph.

Британският премиер е цитиран да казва на американския посланик във Великобритания през август 2017 г., когато е бил външен министър, че Тръмп прави фантастични неща"по външнополитически въпроси като Китай, Сирия и Северна Корея.

В други записи Джонсън твърди, че президентът на САЩ става все по-популярен във Великобритания през 2017 година.

Похвалите на Джонсън за Тръмп изказани в лични разговори се различават от публичните му изказвания. В същото време, проучванията постоянно показват, че мнозинството от британците не одобряват американския президент.

Правителството на Борис Джонсън тайно се дистанцира от Тръмп, очаква Байдън да е президент

Правителството на Борис Джонсън тайно се дистанцира от Тръмп, очаква Байдън да е президент

Британското правителство било "отчаяно" от това Тръмп да загуби

Разкриването на забележките му би могло да доведе до това, че премиерът ще бъде въвлечен в предизборната кампания в САЩ.

Правителството на Великобритания тайно е "отчаяно" от това Доналд Тръмп да загуби предстоящите президентски избори и да бъде заместен от Джо Байдън. Това се твърдеше в края на юли в информация на британското издание "Сънди таймс".

Джонсън публично е един от най-близките международни съюзници на Тръмп.

Правителството му обаче се опитва тайно да се дистанцира от американския президент в очакване на потенциална победа на Байдън през ноември.

"Би било много по-лесно, ако Тръмп не спечели втори мандат", е казал министър в правителството на Джонсън пред репортера на "Таймс" Тим Шипман, който добави, че "тайно мнозина (други в правителството) са съгласни".

Отношенията между администрацията на Джонсън и Тръмп обаче са обтегнати през последните месеци след успешния опит на Тръмп да принуди правителството на Джонсън да прекъсне отношенията си с китайската телекомуникационна компания Huawei.