Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър призова Лейбъристката партия да изостави "острова на фантазиите" и Корбинизма, пише "Гардиън".

Бившият лидер на лейбъристите и последният човек, който е спечелил парламентарни избори за партията след 1974 г. даде реч за резултата от изборите.

Шотландия предупреди Джонсън, че не може да я държи във Великобритания против волята ѝ

Шотландия предупреди Джонсън, че не може да я държи във Великобритания против волята ѝ

Само със съгласие Обединеното кралство можело да продължи съществуването си

Институтът за глобални промени на Блеър публикува доклад от 18 страници защо лейбъристите изгубиха изборите.

Според анализа промяна на лидерството не е достатъчно, тъй като проблемите са по-надълбоко, както и решенията.

"Лейбъристите се нуждаят не само от различен шофьор, но и от различен автобус", пише в анализа и се подчертава, че първо трябва да се изоставят разединяващите ултралеви политики.

Иначе Блеър обяви, че Лейбъристката партия в момента е "изоставена на остров на фантазиите".

Победата на Борис Джонсън поставя под съмнение бъдещето на Великобритания

Победата на Борис Джонсън поставя под съмнение бъдещето на Великобритания

Великобритания тръгва към разпад

По думите му "лидерите ще трябва да отидат там и да говорят на местния език с надежда убеждаване на достатъчно да мигрирант на земята на реалността". Но Блеър предупреждава, че има риск, тъй като единствените хора, които владеят езика на действителността в партията, са тези, които не желаят да я ръководят.

За съжаление 2019 г. е далеч по-тежка от 1983 г., подчерта Тони Блеър, като има предвид, че преди 36 г. консерваторите спечелиха 397 места, а лейбъристите 209.

Тогава беше нашата втора загуба, а сега е четвъртата. Страната е различна. Политиката е различна. Държавата е по-малко обвързана с политически сдружения. Политическите ходове са ускорени от социалните медии, подчерта Блеър.

Консервативната партия на Великобритания с абсолютно мнозинство в Камарата на общините след проведените парламентарни избори.

Окончателните данни показват, че торите получават 365 депутатски места (над 43% подкрепа) в 650-местната долна камара, което е с 48 повече спрямо изборите през 2017 г. Необходими са 326 места за мнозинство в парламента.

Това е най-силното представяне на торите на избори от 1987 г., когато под ръководството на Маргарет Тачър Консервативната партия получи 376 депутатски места.

Лейбъристката партия е втора, но тя претърпя най-голямото си поражение от десетилетия. Лейбъристите получиха 203 депутатски места или -59 в сравнение с преди две години. За партията са гласували над 32% от участвалите на изборите британци.

Джереми Корбин обяви, че ще се оттегли в началото на следващата година.