Съединените щати няма да изискват от съюзниците си да избират между Вашингтон и Пекин, е посланието на държавния секретар Антъни Блинкън в реч в централата на НАТО, съобщава "Ройтерс".

"Съединените щати няма да принудят съюзниците да избират "ние или те" за Китай. Държавите могат да работят с Китай, където е възможно", се отбелязва подготвените бележки.

В същото време, подготвеният текст съдържа твърдения, че Китай "активно работи за подкопаване на правилата на международната система и ценности, които САЩ и техните съюзници споделят".

Отношенията между Китай и САЩ и техните съюзници достигнаха нов минимум, след като западните страни санкционираха съвместно китайски служители за нарушения на правата на човека в Синдзян.

Китай денонсира мерките, твърдейки, че мерките няма да попречат на азиатската държава да "върви напред" и обвини ЕС в "лицемерие" заради спора около уйгурите. Ден преди това, Китай и Русия показаха единство и общ фронт срещу Запада за политическа намеса с налагането на поредните санкции.

ЕС е един от най-близките партньори на САЩ и от Китай зависи да изпълни обещанията си към блока да отвори икономиката си за Европа, заяви Блинкън. ЕС и Китай подписаха инвестиционна сделка в края на декември, въпреки американските опасения, в която Пекин обеща да спазва международното трудово законодателство и да позволи повече европейско участие в икономиката си.

"Нашата преценка е, че наистина Китай трябва да докаже, че обещанията, които е дал за принудителен труд, държавни предприятия и субсидии, не са просто разговори".

Китай кани палестинци и Израел на преговори и разговаря с Иран

Китай кани палестинци и Израел на преговори и разговаря с Иран

Китай твърди, че е различен от САЩ, Великобритания, Канада и ЕС и следва политика на мира