"Боинг" съобщи, че ще отдели 100 милиона долара за подпомагане на роднините на загиналите от последните две катастрофи с пътнически самолети 737 Max, пише "Ню Йорк таймс".

Решението се възприема като едно от най-откритите признания на "Боинг", че компанията е отговорна за катастрофите. То е допълнение към растящите разходи на американската компания, която вероятно ще бъде изправена пред съдебни искове на семействата на жертвите, разследване от страна на федералните власти и призиви за компенсиране на самолетни компании, които използват Max.

Нов проблем със 737 Max на "Боинг"

Нов проблем със 737 Max на "Боинг"

Federal Aviation Administration (FAA) заяви, че е идентифицирала "потенциален риск"

Ние от "Боинг" съжаляваме за трагичната загуба на човешки живот при тези два инцидента и тази загуба ще продължи да ни тежи много години, обявиха от компанията.

Семействата на някои от жертвите при катастрофите заведоха иск срещу компанията. Те искат да им бъдат изплатени милиони долари.

"Боинг" се извини на роднините на загиналите и на самолетните компании

"Боинг" се извини на роднините на загиналите и на самолетните компании

Макалистър също се извини на самолетните компании

От "Боинг" поясняват, че компанията ще направи инвестиция от 100 милиона долара през годините. Те ще са за образование и разходите за живеене на засегнатите семейства, както и за програми за икономическо развитие на засегнатите райони. Компанията ще работи с местните правителства и неправителствени организации за разпределяне на средствата.

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Срив от 56% в доставките на "Боинг" за месец май

Срив от 56% в доставките на "Боинг" за месец май

Американската компания е доставила едва 30 самолета

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.

В момента са приземени 387 самолета 737 Max.