Правителството на Еманюел Макрон изготвят планове френският да замени английския като официален "работен език" на ЕС, когато поеме председателството на Европейския съвет през 2022 г., разкрива дипломат, цитиран от "Индипендънт".

Франция планира да използва първото си председателство след Брекзит, за да прокара родния си език като lingua franca на Брюксел, според статия на "Политико".

Висш френски дипломат заяви, че "дори да признаем, че английският е работен език и се практикува често, основата да се изразяваш на френски език остава напълно на място в институциите на ЕС. "Трябва да го обогатим и да го накараме да заживее отново, така че френският език наистина да се върне, а над това вкусът и гордостта на многоезичието."

Дипломатът коментира, че всички заседания на високо равнище на Съвета - органът, който определя политическите приоритети на ЕС - ще се провеждат на френски вместо на английски по време на шестмесечното председателство.

Бележките и протоколите също ще бъдат "първо на френски" и Съветът ще очаква всички писма от Комисията на ЕС да бъдат на френски език. "Винаги ще искаме от Комисията да ни изпраща на френски писмата, които желае да адресира до френските власти, а ако не успеят да го направят, ще изчакаме френската версия, преди да я изпратим", каза дипломатът.

Председателството на Франция от януари до юни следващата година е първият мандат, отговарящ за Съвета от 2008 г. насам, когато Никола Саркози бе президент. Министрите на Макрон изразяват силен интерес да изтласкат френския език пред английския "ерзац", използван от официалната власт в Брюксел, след като Великобритания напусна блока.

Министърът по въпросите на ЕС Клемен Бон и държавният секретар Жан-Батист Лемуйн заявиха през април, че председателството е създало "възможност за тази жизненоважна борба за многоезичие". В статия за Le Figaro те казват, че употребата на френски език в Брюксел "е намаляла в полза на английския, а по-често и на простоватия - онзи ерзац на английския език, който стеснява обхвата на нечии мисли и ограничава способността да се изразите".

Вместо британско goodbay, френско au revoir: Британците започнаха да учат езици

Вместо британско goodbay, френско au revoir: Британците започнаха да учат езици

Испански е сред най-важните, следван от френски с 20% и мандарин с 18%

Това се случва, докато напрежението отново се повишава между Обединеното кралство и ЕС във връзка с прилагането на споразуменията за Северноирландския протокол, залегнали в миналогодишната сделка за Брекзит.

Министърът за Брекзит на Борис Джонсън Дейвид Фрост трябва да се срещне с вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович, за да обсъди продължаващия спор в Лондон в сряда. Лорд Фрост заяви, че времето "започва да изтича", за да се решат търговските проблеми.

Уважаваният анализатор на Brexit Муджтаба Рахман - управляващ директор за Европа в Eurasia Group - каза, че сега в ЕС има "много силен консенсус, че проблемът е Фрост". Експертите му казаха, че лидерите на ЕС се надяват да използват срещата на върха на Г-7 тази седмица в Корнуол "за да стигнат директно до Борис Джонсън" и да го убедят в достойнствата на компромисно споразумение относно регламентите.

Очаква се американският президент Джо Байдън да използва среща с премиера, за да изрази собствената си подкрепа за Северноирландския протокол.

Външният министър в сянка Лиза Нанди заяви в понеделник, че на правителството на Джонсън липсва  по въпроса за граничния контрол в Северна Ирландия.

"Трябва да уредим границата в ирландско море, не защото Джо Байдън ни е казал, а защото причинява абсолютен хаос в Северна Ирландия и имаме отговорност да го направим правилно", коментира тя пред Sky News.

ЕС настоя Великобритания да спазва обещанията за Брекзит, иначе я чакат "последици"

ЕС настоя Великобритания да спазва обещанията за Брекзит, иначе я чакат "последици"

Най-вече по отношение на риболова и Северна Ирландия