Докато сме заедно, никой не може да се надява да ни победи и следователно никой няма да започне война. Това заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън при откриването на лидерската среща на НАТО край Лондон, цитиран от "Дейли телеграф".

Столтенберг: За първи път НАТО ще обсъди възхода на Китай

Столтенберг: За първи път НАТО ще обсъди възхода на Китай

Столтенберг също опонира на френския лидер Еманюел Макрон и увери, че НАТО не е в "мозъчна смърт"

Фактът, че днес ние живеем в мир показва силата на простото предложение в сърцевината на този съюз: докато сме заедно, никой не може да се надява да ни победи и следователно никой няма да започне война, обяви той.

Джонсън каза, че Обединеното кралство е непоколебимо в ангажимента си към НАТО.

Той припомни, че НАТО е у дома си, защото преди 70 г. първата централа на организацията е била именно на Острова, а освен това е сред основателките на организацията.

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

Разговорите ще се проведат в луксозен хотел до Уотфорд

По думите му НАТО защитава 29 държави и близо един милиард души.

Историята показва, че мирът не може да се приема за даденост, дори и сега, когато празнуваме тази годишнина, ние трябва да гарантираме, че нашите дела съвпадат с думите ни, призова Борис Джонсън.

Зверството в Лондон миналия петък показва, че ние трябва да работим заедно в борбата с тероризма и е жизненоважно мисиите на НАТО да отговорят на тази заплаха, смята той.

Тръмп убеден: НАТО може да има добри отношения с Русия

Тръмп убеден: НАТО може да има добри отношения с Русия

Нов договор с Русия за ядрените оръжия можел да е "страхотно нещо"

Премиерът на Великобритания отбеляза, че страната му отделя повече от 2% от БВП за отбрана и се гордее, че отделя най-много средства от всички други европейски държави за бойната готовност на НАТО. Джонсън сподели, че Лондон предлага бронирана бригада, две ескадрили и шест бойни кораба, включително и нови самолетоносачи за нуждите на Алианса.

На този съвет ние имаме възможността да засилим единството, което прави НАТО най-големия и най-успешния съюз в историята и да приемем нови стъпки, необходими, за да се гарантират още 70 г. мир и безопасност, обяви Джонсън.