Премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова Брюксел да отправи последно предложение за достъпа до британските риболовни води за излизане от Брекзит безизходицата, пише "Гардиън".

Защо рибарството е препъникамък на преговорите за Брекзит?

Защо рибарството е препъникамък на преговорите за Брекзит?

"Гардиън" разяснява защо рибарството е основният проблем на преговорите

По-рано пред Европейския парламент Мишел Барние предупреди, че преговорите навлизат в "последните си часове".

Двете страни имат сериозни разногласия дали ЕС да може да налага мита върху британски стоки, ако затвори водите си за европейски кораби след нов преходен период с неясна продължителност. Брюксел и Лондон имат по-малко от две седмици преди да изтече текущият преходен период.

Проблеми с рибарството спъват преговорите за Брекзит

Проблеми с рибарството спъват преговорите за Брекзит

Борис Джонсън предпупреди, че преговорите са в "сериозна ситуация"

Пред Скай нюз Джонсън призна, че ще бъде трудно в началото, ако Обединеното кралство бъде принудено да търгува по правилата на Световната търговска организация (СТО) от 1 януари, но настоя, че е време ЕС да направи ход по спорния въпрос.

"Нашата врата е отворена. Ще продължим да разговаряме. Но трябва да кажа, че нещата изглеждат сложни. Има дупка, която трябва да бъде запълнена. Направихме много да се опитаме и да помогнем, и ние се надяваме, че нашите приятели от ЕС ще видят смисъл и ще дойдат на масата с нещо от тях. Наистина сме на това положение", подчерта той.

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

ЕС и Великобритания договориха така наречената "нерегресивна клауза"

"Ако това не се случи, от 1 януари ще търгуваме по правилата на СТО", отбеляза Джонсън и каза, че отначало може да е трудно, но в крайна сметка страната ще просперира.

Премиерът смята, че нито едно британско правителство не може да сключи споразумение, което не позволява на държавата да запази контрола над законите и рибарството си.

Настъпи моментът на истината, остават няколко часа, предупреди Барние пред ЕП
Обновена

Настъпи моментът на истината, остават няколко часа, предупреди Барние пред ЕП

Крайният срок за сделка е до неделя

Около 75% от износа на риба от страна на Великобритания, включително херинга, треска, скумрия, ракообразни и сьомга, са за пазара на ЕС.

Правителството обяви, че след преходния период иска достъп до зоната 6 до 12 морски мили от британското крайбрежие и връщане на 60% от текущия улов на ЕС по стойност в британските води. Френските и белгийски кораби ловуват в британските води от столетия. Барние каза, че не може напълно да удовлетвори исканията на Лондон за квотите.

Днес Лондон и Брюксел подновяват преговорите преди изтичане на наложения от Европейския парламент краен срок до неделя, за да може евентуална сделка да бъде ратифицирана до 31 декември, когато Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз.

По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ЕС трябва да направи сериозна промяна в позицията си за рибарството, за да бъде постигнато споразумение.