Само няколко часа остават за сключване на споразумение между ЕС и Великобритания. Това заяви главният преговарящ на Общността Мишел Барние пред Европейския парламент, цитиран от PA Media.

Според него настъпил е "моментът на истината" за двете преговарящи страни.

Великобритания вижда по-малко от 50% шанс за търговско споразумение с ЕС

Великобритания вижда по-малко от 50% шанс за търговско споразумение с ЕС

Липсата на споразумение е най-вероятният сценарий

Днес Лондон и Брюксел подновяват преговорите преди изтичане на наложения от Европейския парламент краен срок до неделя, за да може евентуална сделка да бъде ратифицирана до 31 декември, когато Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз.

По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ЕС трябва да направи сериозна промяна в позицията си за рибарството, за да бъде постигнато споразумение.

"Настъпи моментът на истината", каза Барние пред Европейския парламент в Брюксел.

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя
Обновена

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя

Ние ще се подпишем само под споразумение, което защитава интересите и принципите на ЕС

"Имаме много малко останало време, само няколко часа, да работим на тези преговори по полезен начин, ако искаме това споразумение да влезе в сила на 1 януари. Има шанс за споразумение, но пътят към такова споразумение е много тесен", обясни той.

Главният преговарящ на ЕС отбеляза, че е бил честен и открит, когато е заявил, че не може да каже какъв ще е крайният резултат от преговорите.

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

ЕС и Великобритания договориха така наречената "нерегресивна клауза"

По думите му основната пречка пред сделка е дали Брюксел ще може да наложи мита върху британските стоки, ако правителството затвори риболовните си води за кораби на ЕС в бъдеще.

Според Барние ще бъде справедливо Брюксел да налага мита върху британски стоки и рибни продукти конкретно, ако европейските рибари изгубят достъпа си до британските води.

"Въпросът е дали Великобритания ще напусне след няколко дни - 10 дни и повече - дали ще напуснат единния пазар и митническия съюз със или без споразумение. Това е моментът на истината", отбеляза той.

Барние предупреди "Даунинг стрийт", че настъпи времето да се вземат решения.

"Що се отнася достъпът до пазарите и без мита и квоти и Великобритания би искала да върне суверенитета си над рибарството, да може да контролира достъпа до водите си и, както посочих много пъти, ще повторя тук: ние приемаме това и уважаваме това", обясни главният преговарящ, но подчерта, че ЕС трябва да продължи да има достъп до риболовните води.

Барние напусна Европейския парламент, за да продължи преговорите с британския главен преговарящ Дейвид Фрост.

Джонсън и Фон дер Лайен проведоха телефонен разговор в четвъртък вечерта. Председателят на Европейската комисия призна, че се запазват големи различия между двете страни и подчерта, че ще е много предизвикателно да сближат позициите си.

Джонсън написа в "Туитър" след разговорите, че е казал на Фон дер Лайен, че времето изтича и позицията на ЕС трябва сериозно да се промени. "Даунинг стрийт" обяви, че премиерът е предупредил, че изглежда "много вероятно" да не бъде договорено споразумение, ако Общността не промени позицията си.

Двете страни са близо до споразумение за лоялна конкуренция, което гарантира, че нито една от страните няма да подкопае екологичните стандарти, правата на работниците и държавните субсидии, но рибарството остава основният проблем.

Какво следва, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка?

Какво следва, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка?

За първи път британският премиер призна, че това е "много вероятно"...