Бразилия и Мексико отчетоха най-високата дневна смъртност от коронавирус до момента.

Вчера здравното министерство на Бразилия съобщи 881 жертви на коронавируса за 24 часа, с които общо се увеличиха до 12 400. Южноамериканската държава е шестата най-засегната страна по смъртност в света. Общо потвърдените случаи на заразени с коронавирус са 177 589 - седмата страна с най-много случаи в света.

Над 11 100 жертви на Covid-19 в Бразилия

Над 11 100 жертви на Covid-19 в Бразилия

Бразилия е епицентърът на огнището на COVID-19 в Латинска Америка

Бразилският президент Жаир Болсонару постоянно се опитва да омаловажи заплахата и подражава на американския лидер Доналд Тръмп с изказванията си, че мерките за спиране на заразата нанасят по-големи поражения, отколкото самият вирус. Въпреки че смъртните случаи се увеличават и нарастващите критики, че правителството не прави достатъчно, Болсонару обяви, че фризьорските салони, фитнесите и студиата за красота трябва да бъдат възприемани като "основни услуги" и трябва да работят. Няколко щатски губернатора, които вече влязоха в сблъсък с бразилския президент заради мерките за социална дистанция, обявиха, че ще пренебрегнат указа. И двете страни заплашват да пренесат борбата в съда.

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Политиката на президента Жаир Болсонару подкрепя унищожаването на джунглата

Популярността на Болсонару пострада заради кризата и поредица от скандали. Повече от 55% не одобряват управлението на президента в сравнение с 47 на сто през януари.

Отделно Мексико потвърди 1997 нови случая на коронавирус и 353 починали. Това е най-мрачният ден в страната от началото на здравната криза. До понеделник се съобщаваше за относително малко починали (108 жертви), което вдухваше надежда, че държавата успява да овладее епидемията. Но данните от вторник върнаха притесненията. В Мексико са потвърдени 38 324 заразени и 3926 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 283 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,2 млн. случая и повече от 291 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,49 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".