Върховният съд на Бразилия отхвърли жалби на съюзници на президента на страната Дилма Русеф за спиране на започнатата процедура по импийчмънт срещу нея тази седмица в долната камара на парламента, обяви съдът, цитиран от Ройтерс

Искането е във връзка с разразилия се в латиноамериканската страна скандал с корупция с Петробас.

Върховният избирателен съд на Бразилия започна разследване за други възможни нарушения при финансирането на предизборната кампания на Русеф.

Авторите на сигнала твърдят, че бразилската президентка и вицепрезидентът Мишел Темер са използвали в предизборната кампания средства, получени от корупционни схеми в държавната петролна компания Петробрас.

Съдиите Жозе де Мело и Жилмар Мендис отхвърлиха две обжалвания на депутати от управляващата коалиция, включително едно от законодател от Работническата партия на Русеф. Все още се чака решение по трето обжалване от Комунистическата партия на Бразилия, каза говорител на съда.

Обжалванията са първият инструмент на Русеф за защита срещу процедурата по импийчмънт.

Процедурата срещу президента беше започната от президента на Камарата на представителите Едуардо Кунха и други опозиционни представители.

Кунха вчера обяви създаването на специална законодателна комисия с 65 депутати от 23 партии, която решава дали да започне политически процес срещу Русеф. Ако 2/3 от мнозинството одобрят мерките, отива за разглеждане в горната камара на парламента, където ако 2/3 гласуват срещу Русеф, могат да я отстранят от поста.