Отравянето на кремълския критик Алексей Навални "представлява заплаха за международния мир и сигурност", пишат Великобритания, Франция, Германия, Естония и Белгия в писмо до Съвета за сигурност на ООН, съобщава "Ройтерс".

"Призоваваме Руската федерация да разкрие спешно, изцяло и по прозрачен начин обстоятелствата на това нападение и да информира Съвета за сигурност в това отношение", се казва в писмото, изпратено до 15-членния орган късно в сряда.

В писмото до Съвета за сигурност се казва, че на 2 септември германското правителство потвърждава, че тестовете са показали "недвусмислено доказателство, че Навални е отровен от химически нервен агент от групата Новичок, разработен от Съветския съюз и впоследствие притежаван от неговата държава приемник Русия".

Русия отрече да е участвала в инцидента и заяви, че все още не е видяла доказателства за престъпление. Руската мисия в ООН няма незабавен коментар по писмото.

Европейските членове на Съвета за сигурност и Великобритания отбелязаха, че миналия ноември Съветът за сигурност прие декларация, потвърждаваща, че всяко използване на химическо оръжие "навсякъде, по всяко време и от всеки, при всякакви обстоятелства е неприемливо и представлява заплаха за международния мир и сигурност."

"Като такива считаме, че използването на химически нервен агент от групата Новичок при отвратителното отравяне на Алексей Навални представлява заплаха за международния мир и сигурност", пишат те.

Писмото е изпратено, когато Русия поема месечното председателство на Съвета за сигурност за октомври.

Съединените щати не подписаха писмото, но в сряда американският държавен секретар Майк Помпео заяви: "Руското правителство трябва да предостави пълна информация за отравянето на Алексей Навални и да накаже отговорните."

Русия имала информация, че ЦРУ работело с Навални и го инструктирало

Русия имала информация, че ЦРУ работело с Навални и го инструктирало

Обвиненията на Навални били безпочвени, обидни и неприемливи