Британското правителство заяви, че бързо разпространяващият се нов вариант на коронавируса може да забави плановете за премахване на оставащите социални ограничения през следващия месец, съобщава АП. 

Премиерът Борис Джонсън заяви в четвъртък, че "може да се наложи да изчакаме" след планираната дата 21 юни. Здравният секретар Мат Ханкок заяви, че е "твърде рано да се каже" дали може да се осъществи.

Ханкок каза, че вариант на вируса, идентифициран за първи път в Индия, се разпространява в Обединеното кралство.

Франция налага задължителна карантина за британци

Франция налага задължителна карантина за британци

Германия наложи 14-дневна изолация на британци заради индийския коронавирус вариант

Учените казват, че новият щам е по-заразен от доминиращия по-рано вариант на Великобритания, но все още не е ясно с колко. Те казват, че съществуващите ваксини изглеждат до голяма степен са ефективни срещу него.

Правителството премахва ограниченията на етапи, като местата за хранене, барове и развлечения на закрито бяха отворени миналата седмица, но правилата за социално дистанциране и носене на маски все още съществуват.

Джонсън каза, че отмяната на останалите мерки ще зависи от това доколко новият вариант води до увеличаване на случаите и колко бързо се ваксинира населението.

Почти три четвърти от пълнолетните британци са с една доза ваксина срещу коронавирус, а 45% са с две дози.

Джонсън отбеляза, че правителството е "доволно доволно, че стъпките, които сме предприели досега по пътната карта, са били правилни".

Обръщайки се към силната критика на бившия си главен съветник Доминик Къмингс към ранната реакция на "Даунинг Стрийт" към пандемията, Джонсън посочи, че "някои от коментарите ... нямат никакво отношение към реалността".

Къмингс: Джонсън е негоден за премиер, искаше да се инжектира на живо с COVID, да покаже, че няма проблем

Къмингс: Джонсън е негоден за премиер, искаше да се инжектира на живо с COVID, да покаже, че няма проблем

Държавните служители и хората на първа линия са като "магарета, предвождащи лъвове"