Бивш британски посланик в Русия е изиграл ключова роля американските разузнавателни агенции да получат скандални компромати за Доналд Тръмп, пише вестник "Индипендънт".

Припомняме, бившият служител на британската секретна служба МИ-6 Кристофър Стийл е сочен за автора на секретно досие за уж събраната от Москва компрометираща информация за Тръмп. Американското разузнаване отхвърли информацията, но това не попречи на американския милиардер за пореден път да нападне разузнаването на САЩ.

Британското издание е научило, че американският сенатор Джон Маккейн е разговарял със сър Андрю Ууд, който в продължение на 5 години е бил посланик на Великобритания в Москва. Двамата са разговаряли за твърденията, че Тръмп е податлив на изнудване от Москва.

Срещата е била проведена на международна конференция за сигурността в Халифакс, Канада, през ноември 2016 година след победата на Тръмп на президентските избори. Там Маккейн потърсил съвет от бившия британски посланик за подготвено от Стийл досие относно Тръмп и московската връзка.

Маккейн, председател на Комисията за отбрана към Сената, е бил толкова обезпокоен от чутото, че лично се срещнал с шефа на ФБР Джеймс Коми след конференцията и предал информацията. Тя станала част от доклад за руската намеса на президентските избори, представен на Барак Обама и Тръмп от разузнавателните агенции миналата седмица.

Международни медии се опитваха да установят самоличността на британския посланик, разговарял с американския сенатор след излизането на доклада в САЩ.

Ууд заяви пред "Индипендънт", че се е срещал с Маккейн и съветниците му на конференцията.

Ууд беше посланик на Великобритания в Русия от 1995 до 2000 година.

Шпионинът, написал досието на Тръмп, разследвал и Кристалина Георгиева

Шпионинът, написал досието на Тръмп, разследвал и Кристалина Георгиева

Проучвал връзки на Георгиева с "Мултигруп" по поръчва на американското правителство

Той подчерта, че не е предавал никакво досие на сенатор Маккейн или на друг човек, а също така не познава Стийл.

На конференцията, според списъка с имената на гостите, в Канада също са присъствали военният министър на Великобритания, шефът на ВВС и бившият шеф на МИ-5. Не е известно дали някои от тях са участвали в дискусията с Маккейн.

Шефът на разузнаването на САЩ се обадил на Тръмп да отрече руските компромати

Шефът на разузнаването на САЩ се обадил на Тръмп да отрече руските компромати

Магнатът написа в "Туитър", че непроверената информация

Междувременно колеги на Стийл го описват като "усърден" и "високо уважаван" професионалист, който няма просто така да "пусне слухове".

Вярва се, че бившият разузнавач се крие.

Бивш шпионин на МИ-6 бил автор на секретното досие за Тръмп

Бивш шпионин на МИ-6 бил автор на секретното досие за Тръмп

От няколко дни бил изчезнал