Към края на 16 януари 2023 г. украинските сили вероятно са се изтеглили от Соледар в Донбас, оставяйки града под контрола на руските военни и прокси силите на групата "Вагнер". Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че украинските сили вероятно са създали нови отбранителни линии на запад.

Настъплението на Русия към Соледар беше осъществено основно от силите на "Вагнер" и беше поддържаща операция, чиято цел бе да позволи евентуалното обгръщане на по-големия град Бахмут.

От британското разузнаване посочват, че в момента един от двата основни маршрута за доставки на Украйна към Бахмут е под нарастващ натиск.

Image

Вашингтон: Атаката срещу Соледар има висока цена

Вашингтон: Атаката срещу Соледар има висока цена

Това признали и от Кремъл

Изображения показват, че от началото на януари тази година южната и източната част на Бахмут продължават да са подложени на интензивен артилерийски обстрел.

Почти сигурно украинските сили продължават да се отбраняват срещу руските сили в покрайнините на града, отбелязва британското МО.

Вчера назначените от Русия власти в Донецка област обявиха, че Соледар е под техен контрол. По този начин те повториха свои предишни твърдения относно съдбата на града, известен като солнодобивен център, където се водят ожесточени боеве.

В петък Москва отново заяви, че силите ѝ са установили контрол над Соледар, но впоследствие украинският президент Володимир Зеленски посочи, че сраженията за този и други градове в Източна Украйна продължават.

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Според думите му в Соледар се водят градски боеве