Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че след "сравнително бързото превземане на Лисичанск" руската армия "вероятно е постигнала разумно ефективна координация".

В последния си разузнавателен доклад за ситуацията в Украйна британското ведомство също така признава, че Москва на практика се е разпростряла върху "цялата територия на Луганска област", ​​позволявайки на Русия "да претендира за съществен напредък спрямо политическата цел, която представи като непосредствена задача на войната, а именно "освобождаването" на Донбас".

Тактическа победа за Русия, постигната на висока цена

Тактическа победа за Русия, постигната на висока цена

ISW: Явно руските войски в Донбас трябва да направят пауза

В комюникето се споменава и че "има реалистична възможност сега украинските сили да могат да се върнат към по-лесно защитима, права фронтова линия".

В неделя руското командване заяви, че Лисичанск е напълно отрязан и обкръжен. Независими експерти не изключват възможността украинските сили да са се оттеглили от Лисичанск организирано, без да виждат смисъл да го защитават по-нататък. Така направиха и със Северодонецк преди седмица, но решавайки, че Лисичанск е по-важен в стратегически аспект.

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва, че около 2000 украински войници са били убити, а над 5000 са били ранени в битката за Лисичанск.

Междувременно сраженията започнаха да се приближават и към Славянск, след като руската армия пое контрола над Лисичанск - последният голям град в съседната Луганска област.

Славянск се превърна във фронтови град

Славянск се превърна във фронтови град

Съобщения за взривове в Харков, град Бяла Църква край Киев, Шостка в Сумска област, както и в Днепър