Европейският съюз ще трябва да инвестира повече средства в отбрана и технологии, за да постигне автономия, обяви върховният представител на Общността за външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Политико".

Борел потвърди: ЕС развива военна концепция и автономия

Борел потвърди: ЕС развива военна концепция и автономия

Ще провежда самостоятелно военни операции, когато не може да разчита на САЩ и НАТО

"Ако възнамерявате да бъдете автономни, вие трябва да платите разходите си", каза той в интервю за Евронюз. "Ако искаме да живеем под крилото на САЩ от военна гледна точка, определено е по-евтино. Но също е сигурно, че сте зависими", продължи Борел.

Топ дипломатът предупреди, че ЕС "определено не прави достатъчно за поддържане на нашия собствен капацитет за действия" що се отнася до развитието на 5G мрежите.

Борел: Трябва да изградим мощна Европа

Борел: Трябва да изградим мощна Европа

ЕС трябва да установи Русия съперник ли е или партньор и не трябва да предвожда антикитайски кръстоносен поход

Китай "знае перфектно, че технологичното превъзходство е фундаментално за света", отбеляза Борел. "И те правят всичко възможно да го постигнат...И ние...рискуваме да изгубим, ако не инвестираме достатъчно в иновации, в развитие. Или ако разчитаме на технологиите, които другите ще ни предоставят", смята той.

Относно отношенията с Пекин, Борел отбеляза: "Мисля, че има усещането в западния свят, че трябва да бъде възстановено определено ниво на равнопоставеност в отношенията с държава, която все още се представя като развиваща се държава".

Според него търговската война на Доналд Тръмп срещу Китай изглежда не е дала резултат.

"Ако целта е била да се намали търговският дефицит, това не е постигнато", смята върховният представител.

По отношение на въпроса дали ЕС може да наложи санкции на Турция заради действията на Анкара в Източното Средиземноморие, Борел отговори, че ЕС прави преглед на отношенията с Турция, като някои страни не искат да се налагат санкции.