Спорът между френския президент Никола Саркози и Европейската комисия около политиката на Париж към ромските емигранти, предизвика опасенията на дипломатите, че Франция може да се превърне в нова проблематична страна членка на ЕС, отбелязва лондонският вестник „Файненшъл таймс".

Страхувам се, че това е една нова тенденция.

Колкото повече наближава май 2012 г. - когато изтича първият мандат на Саркози - ще виждаме все повече атаки срещу Брюксел, заяви неназован европейски дипломат пред вестника.

"Файненшъл таймс" посочва, че през следващата година Франция може да започне да прави проблеми във връзка с новата данъчна политика и преговорите за общата селскостопанска политика, за бюджета на ЕС и за финансовите норми, а може би и да забавят и по-нататъшното разширяване на Съюза.

Приемането на Хърватия може да бъде блокирано, но Исландия не може да очаква благосклонност от Париж, казва пред вестника дипломат от скандинавски страни.

Лондонският вестник посочва, че партньорите на Франция в ЕС се опасяват, че Париж  „прехвърля все повече политически проблеми на гърба на европейските институции и на по-малките страни-членки на ЕС."

Начинът, по който се развиваха нещата в ЕС през последните година-две, след влизането в сила на Лисабонския договор и с избухването на икономическата криза, подтикнаха Саркози да се върне към визията за Европа на Де Гол:

Силна Европа под ръководството на две или три важни фигури, от които едната задължително трябва да е французин, а същевременно да има слаби европейски институции, казва неназован евродепутат.