Стотици войници от Националната гвардия на САЩ, изпратени в столицата Вашингтон, след бунтовете на 6 януари са се разболели от коронавирус или са били поставени под карантина в градските хотели. Това съобщи в петък "Политико", позовавайки се на източници от гарда.

Изданието подчертава, че Сенатът на САЩ разследва ситуацията. Охранителите казаха на вестника, че адекватни мерки за борба с вируса не се спазвали навсякъде. Някои войници са само с температура и са питани за възможни контакти със заразени. Освен това военнослужещите са били в близки контакти и не са имали възможност да поддържат социална дистанция.

САЩ с близо 4 000 починали от COVID-19 за денонощие

САЩ с близо 4 000 починали от COVID-19 за денонощие

Заразените наближават 25 млн. души

Според вестника повечето от бойците са заразени, преди да пристигнат във Вашингтон, докато са били в дежурните си места, и са безсимптомни.

По-рано беше съобщено, че хиляди служители на Националната гвардия на САЩ, разположени във Вашингтон след събитията от 6 януари, са били принудени да напуснат територията на Капитолия.

Група бойци се премести на близкия закрит паркинг, където нямаше достъп до интернет, имаше само един електрически контакт и една баня за 5000 войници. След възмущение от законодателите и обществеността от такова отношение към резервистите, войниците бяха върнати в Капитолия.

В момента, според NBC, близо 26 000 резервисти от Националната гвардия са разположени в американската столица, призовани във Вашингтон след бунтовете на 6 януари, за да помогнат на местните служители на реда да поддържат реда на улиците.

Вашингтон мобилизира гвардията преди протестите на поддръжници на Тръмп

Вашингтон мобилизира гвардията преди протестите на поддръжници на Тръмп

Забраниха носенето на огнестрелно оръжие