Според споразумението за сигурност между Ирак и САЩ, окончателно одобрено тази седмица от иракския парламент, 150 000 американски военни ще бъдат изтеглени поетапно до края на 2011 година.

Изтегляне на първата група от Багдад и други иракски градове ще започне в началото на следващата година, като се очаква да приключи до юни.

Това заяви американският президент Джордж Буш в седмичното си радиообръщение.

„Само преди няколко години такова споразумение беше невъобразимо", каза Буш.  „Хаос и насилие унищожаваха Ирак. Терористите превземаха нови територии, използвайки сила срещу разделеното иракско население. Страната беше близо до политически колапс и гражданска война."

По думите на Буш насилието днес значително е намаляло.

„Нашите сили нанесоха удар срещу Ал Кайда, а способността на иракските военни да се борят срещу екстремистите все повече нараства."

Едно от събитията, които ще определят посоката на насилието в Ирак са местните избори през втората половина на годината.

„Битката в Ирак отне много време и много пари. Едни от нашите най-добри граждани дадоха живота си за да направят страната ни по-сигурна и да ни донесат този нов ден.

Войната в Ирак все още не е свършила, но благодарение на това споразумение и куража на  нашите мъже и жени в Ирак, несъмнено ще бъде спечелена."