В онлайн дискусия в социалната мрежа Facebook председателят на Европейския парламент Йежи Бузек коментира решението на ЕК да започне наказателна процедура срещу Франция заради масовото депортиране на роми.

„ЕК е пазител на договорите и затова стартира процедура срещу Франция. Това не е проблем само за една държава или малцинство. Ако назидаваме спазването на човешките права извън ЕС, трябва да сме изрядни в нашия заден двор", заяви Бузек и подчерта, че решенията на европейско ниво трябва да се прилагат от всички държави-членки.

В рамките на 45 минути Бузек отговори на близо 50 от над 150 въпроса и коментара. Той пое и ангажимента за нова дискусия в социалната мрежа следващия месец, съобщава europe.bg.

Председателят на ЕП отговори на поредица от въпроси за влиянието на Парламента при формирането състава на ЕК. Той ясно заяви силните правомощия на ЕП, като припомни смяната на българския кандидат за комисар. Според Бузек в бъдеще председателят на Комисията трябва да бъде избиран „по партийна линия".

На въпрос дали допълнителните евродепутати, които ще влязат в ЕП по силата на Лисабонския договор в пленарна зала, не са „фантоми", Бузек каза: „Това не са евродепутати фантоми. Ние работим усилено заедно с държавите-членки те да влязат да влязат в ЕП".

От българска страна съставът на Парламента ще се увеличи с един член - Светослав Малинов от Синята коалиция в състава на ЕНП. Така българската делегация ще нарасне до 18 души.

Бузек припомни, че ЕП работи по „цял пакет от промени в монетарната и фискална политика" на ЕС. По отношение на масовите европейски протести срещу съкращенията на социалните разходи, той поясни: „Аз съм в постоянен контакт със синдикатите. Политиците трябва да се грижат за това какво става днес и се случва утре. Без стабилна финансова система не можем да оцелеем. Знам това много добре от опита на страната ми през 90-те години."

Председателят на ЕП подчерта, че изследванията и иновациите създават „огромна европейска добавена стойност", затова е необходимо „по-добра координация и средства". Той се обяви за развитие на общи изследвания в областта на енергетиката.