Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел похвалиха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между ЕС и Канада, определяйки го като модел за бъдещи спогодби, съобщава ДПА.

Европарламентът одобри CETA
Обновена

Европарламентът одобри CETA

408 депутати гласуваха в полза на сделката срещу 254.

След разговори с Трюдо в канцлерството Меркел заяви, че CETA - споразумението беше одобрено от Европейския парламент в сряда, въпреки че стотици хора протестираха пред законодателния орган - е "ценно за двете страни" и "поставя стандарт за бъдещи споразумения".

Вчера Трюдо се обяви пред евродепутатите в Страсбург в полза на свободна търговия и подчерта прогресивния характер на сделката, и как средната класа в страните членки ще спечели от споразумението.

Целият свят печели от силен ЕС, обяви канадският премиер в ЕП

Целият свят печели от силен ЕС, обяви канадският премиер в ЕП

Вие сте важен играч в преодоляването на предизвикателствата

Двамата лидери, чиято среща в Берлин днес беше белязана от протести пред канцлерството, също обсъдиха администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и позицията на Вашингтон към НАТО.

На среща на военните министри в сряда шефът на Пентагона Джеймс Матис отправи ултиматум към страните членки на НАТО, заявявайки, че те трябва да увеличат разходите за отбрана или Вашингтон ще намали приноса и ангажиментите си към военната организация.

На пресконференция с Трюдо германският канцлер сигнализира, че Берлин ще увеличи парите за отбрана.

По думите на канцлера, Германия ще се придържа към дългосрочния си ангажимент за повишаване на военните разходи до нивата, договорени с партньорите от НАТО, но не бързала да го стори - чак през 2024 г. ще достигне 2 процента от брутния си вътрешен продукт.

Според нея Германия съзнава своята отговорност да отделя повече за въоръжаване, но добавила, че помощта за развитие и предотвратяването на кризи също са важни за световната сигурност.

САЩ към НАТО: Плащайте повече или ще правим по-малко

САЩ към НАТО: Плащайте повече или ще правим по-малко

Вашингтон ще "отслаби своя ангажимент"

Меркел призова, цитирана от "Блумбърг", администрацията на Тръмп да продължи да спазва ангажиментите си към НАТО, пояснявайки, че военният съюз е толкова ценен за САЩ, колкото и за останалите страни членки.

Канадският премиер не каза дали Отава ще увеличи парите за отбрана.

По-рано тази седмица Трюдо проведе първата си среща с Тръмп в Белия дом в опит да покаже на света, че може да намери обща база с новия президент.

По-късно днес Трюдо ще се срещне с германския външен министър Зигмар Габриел на вечеря в Берлин.