2/3 от гърците подкрепят предсрочни избори, показва ново социологическо проучване на Marc за вестник "Прото тема".

След решението на "Независими гърци" да напуснат коалицията на премиера на Гърция Алексис Ципрас в неделя, 65,5% от анкетираните са заявили, че най-доброто решение за страната е предсрочни избори. 29,7 на сто пък предпочитат правителството да продължи работата си, ако спечели вота на доверие в парламента.

Споразумението с Македония е изгодно за Гърция, обяви Ципрас пред парламента

Споразумението с Македония е изгодно за Гърция, обяви Ципрас пред парламента

Ципрас призова депутатите да подкрепят правителството

70 на сто вярват, че "разводът" на коалицията е нагласен.

Запитани какво мислят за споразумението между Гърция и Македония, 70% от анкетираните отговарят, че Преспанското споразумение е негативно за страната. Само 25,5 на сто смятат, че e положително.

Тази вечер гръцкият парламент ще гласува вот на доверие. Очаква се Ципрас да спечели гласуването в парламента, което ще се проведе към полунощ, но след това съдбата на правителството остава неясна.

Ципрас се очаква да оцелее на вота на доверие в сряда

Ципрас се очаква да оцелее на вота на доверие в сряда

СИРИЗА има 145 места в 300-членния парламент

Управляващата партия има 145 депутати в 300-местния парламент. Ципрас може да оцелее с подкрепата на 120 депутати, ако има достатъчен брой законодатели, които са се въздържали. Премиерът се очаква да си осигури подкрепата на най-малко 151 депутати благодарение на няколко депутати от "Независими гърци". Но не е ясно дали ще успее да завърши четиригодишния си мандат, който приключва през септември.

Дори и да оцелее на вота, Ципрас е изправен пред друго голямо предизвикателство. Той ще трябва да си осигури подкрепата на депутатите при прокарването на сделката с Македония за името.

Ципрас иска вот на доверие, Каменос няма да го подкрепи

Ципрас иска вот на доверие, Каменос няма да го подкрепи

Каменос заплашва ПГ на "Независими гърци" с оставки, ако подкрепят Ципрас