Отношенията между Турция и Русия се основават на общи интереси и взаимно уважение и тяхното развитие остава положително, заяви във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу на изслушване в парламентарната комисия по бюджета за следващата година, цитиран от ТАСС.

"Отношенията ни с Русия са важен аспект от външната ни политика. Отношенията между Турция и Руската федерация се основават на общи интереси и взаимно уважение", подчерта Чавушоглу.

"Въпреки съществуването на въпроси, по които не можем да се съгласим с Русия, ние се стремим да поддържаме оживен диалог и достигане до общ знаменател. Нашият диалог продължава да дава осезаеми резултати, както беше в Нагорни Карабах."

Франция иска международно наблюдение в Нагорни Карабах

Франция иска международно наблюдение в Нагорни Карабах

За спазване на примирието и срещу опитите Западът да бъде изтласкан

Според Чавушоглу, Турция "ще продължи да се придържа към този стратегически подход към Русия през следващия период".

Той добави, че обемът на двустранната търговия между Турция и Русия през първите девет месеца на 2020 г. възлиза на 14 милиарда долара.

"Проекти като газопровода "Турски поток", който стартирахме на 8 януари, и ядрената централа "Аккую", където се стремим да въведем в експлоатация първия ни реактор през 2023 г., са основни в нашите двустранни отношения. Въпреки пандемията, обемът на двустранната търговия с Руската федерация през първите девет месеца на годината възлиза на 14 млрд. долара, а броят на руските туристи, които приветствахме у нас с възобновяването на полетите от 1 август, достига 1,9 млн. към октомври. Това показва нивото на двустранните ни отношения", обясни той. 

Според Федералната митническа служба на Русия за 9 месеца на 2020 г. търговията между Русия и Турция възлиза на 14 571 977 152 щатски долара, което е спад с 25,77% (5 058 301 454 долара) в сравнение със същия период на 2019 г.

Ердоган: Турция е част от Европа, ЕС да си спази обещанията

Ердоган: Турция е част от Европа, ЕС да си спази обещанията

Анкара избирала Европа, освен ако не я принудят да гледа в друга посока