Франция иска международен надзор за прилагане на примирието в размирния Нагорни Карабах на фона на опасенията, че Русия и Турция могат да сключат споразумение за изключване на западните сили от бъдещите мирни преговори, заявиха президентството в четвъртък, цитирани от "Ройтерс".

"Краят на боевете сега трябва да позволи възобновяването на преговорите, за да се защити населението на Нагорни Карабах и да се осигури завръщането на десетки хиляди хора, избягали от домовете им през последните седмици при условия на сигурност", съобщиха от кабинета на президента Еманюел Макрон след разговорите му с азербайджанския президент и арменския премиер.

Русия обвини Запада в опити да провали примирието в Нагорни Карабах

Русия обвини Запада в опити да провали примирието в Нагорни Карабах

"Те се опитват да убедят арменците, че мирът в Нагорни Карабах е поражение за Ереван."

Населението на Франция включва между 400 000 и 600 000 души от арменски произход. Макрон внимава да не подкрепи публично страна в конфликта, но у дома се сблъсква с критики, че не е направил достатъчно, за да помогне на Ереван.

"Искаме Минската група да играе ролята си", заяви френски президентски служител пред репортери.

Отношенията между Франция и Турция са особено лоши от няколко месеца. Париж обвини Анкара в подхранване на кризата в Кавказ.

"Не можем да имаме от едната страна Минск, а другата Астана. В един момент руснаците трябва да направят избор."

Форумът в Астана даде възможност на Русия и Турция да обсъдят помежду си как да се справят със сирийския конфликт и да отстранят западните сили.

Припомняме, че Европейската комисия обяви допълнителни 3 млн. евро за хуманитарна помощ, за да осигури жизнено важна подкрепа на цивилните, които са най-силно засегнати от конфликта в и около Нагорни Карабах. Финансирането идва в допълнение на отпуснатите в началото на октомври 900 000 евро, когато започнаха военните действия.

Тази спешна подкрепа ще помогне на хуманитарните партньори на ЕС да предоставят основна подкрепа, включително храна и вещи за зимата, здравна подкрепа, медицинско оборудване и други съществено необходими продукти за засегнатите от боевете.

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

През последните три дни

Европейският съюз счита за необходимо да се възобновят политическите преговори за статута на Нагорни Карабах в рамките на Минската група на ОССЕ. Това се посочва в изявлението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, публикувано в четвъртък в Брюксел.

ЕС възнамерява да следи отблизо изпълнението на разпоредбите на споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, особено работата на наблюдателния център на Русия и Турция.

Борел коментира, че ЕС призовава за пълно и бързо изтегляне на всички чуждестранни бойци от зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

Войната за Нагорни Карабах продължава след трето неуспешно примирие

Войната за Нагорни Карабах продължава след трето неуспешно примирие

Тази сутрин...азерската страна отново наруши режима на тишина

Горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията, днес одобри преди дни изпращането на "миротворчески военен контингент" в Нагорни Карабах, макар че руските военни вече са там от седмица.