Европейският съюз счита за необходимо да се възобновят политическите преговори за статута на Нагорни Карабах в рамките на Минската група на ОССЕ. Това се посочва в изявлението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, публикувано в четвъртък в Брюксел и цитирано от ТАСС.

"ЕС смята, че е необходимо да се подновят усилията за договорено, всеобхватно и устойчиво уреждане на конфликта, включително относно статута на Нагорни Карабах", се казва в изявлението.

ЕС възнамерява да следи отблизо изпълнението на разпоредбите на споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, особено работата на наблюдателния център на Русия и Турция.

Борел коментира, че ЕС призовава за пълно и бързо изтегляне на всички чуждестранни бойци от зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

"ЕС настоятелно призовава всички регионални участници да се въздържат от всякакви действия или риторика, които биха могли да застрашат прекратяването на огъня. ЕС също така призовава за пълно и бързо оттегляне на всички чуждестранни бойци от региона".

На срещата на върха на ЕС в началото на октомври френският президент Еманюел Макрон обяви, че Турция прехвърля сирийски бойци в Нагорни Карабах. След това Брюксел призова Анкара да не се намесва в конфликта и да насърчава уреждането му.

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

Турция трябва да преосмисли и принципното си агресивно поведение - ще бъдат взети мерки и "опциите са на масата"

"Прекратяването на военните действия е само първата стъпка към прекратяване на дългосрочния конфликт в Нагорни Карабах. ЕС потвърждава пълната си подкрепа за международния формат на Минската група на ОССЕ. ЕС е готов да допринесе ефективно за формирането на трайно и всеобхватно уреждане на конфликта, включително, когато е възможно, като подкрепя мерки за стабилизация, следконфликтно възстановяване и изграждане на доверие", добави Борел.

ЕС също така припомня "силната си опозиция срещу използването на сила, по-специално касетъчни боеприпаси и запалителни оръжия, като средство за уреждане на спорове". "ЕС подчертава, че международното хуманитарно право трябва да се спазва и призовава страните да изпълнят споразуменията за обмен на военнопленници и репатриране на човешки останки, постигнати в рамките на формата на съпредседатели на Минската група на ОССЕ в Женева на 30 октомври," се казва в изявлението.

"ЕС подчертава значението на гарантирането на хуманитарен достъп и възможно най-добрите условия за доброволно, безопасно, достойно и устойчиво завръщане на разселените лица в и около Нагорни Карабах. "

Борел подчерта "важността на запазването и възстановяването на културното и религиозно наследство в и около Нагорни Карабах". "Всички военни престъпления, които може да са извършени, трябва да бъдат разследвани", обясни той.

Русия обвини Запада в опити да провали примирието в Нагорни Карабах

Русия обвини Запада в опити да провали примирието в Нагорни Карабах

"Те се опитват да убедят арменците, че мирът в Нагорни Карабах е поражение за Ереван."