Правителството на Чехия подкрепи законопроект, който позволява еднополовите бракове, информира "Ройтерс".

Ако предложението бъде прокарано в парламента, Чехия може да се превърне в първата бивша комунистическа държава в Европа, узаконила еднополовите бракове.

От 2006 г. в Чехия еднополовите двойки имат право на регистрирано партньорство.

Законопроектът е подготвен от 46 депутати, които се аргументират, че двойките заслужават възможността да встъпват в брак.

Ответен проектозакон, представен от 37 депутати, пък призовава определението за брак между мъж и жена да бъде включено в конституцията.

За прокарването на законопроекта за еднополовите бракове ще е необходимо обикновено мнозинство в 200-местния парламент, докато за конституционна промяна ще са нужни 120 гласа.

Повечето западноевропейски държави разрешават еднополовите бракове, но единственият бивш комунистически регион, където е узаконено, е източната част на обединена Германия.

За разлика от Полша и Словакия, чешкото общество е едно от най-светските в Европа и религиозните организации имат относително слаб глас.

Проучване от май показва, че 50% от анкетираните подкрепят еднополовите бракове. 74 на сто одобряват съществуващия вариант за регистрирано партньорство.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че правителството му подкрепя законодателството за узаконяване на еднополовите бракове.