Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич на среща в Подгорица с руския посланик  Владислав Масленников изрази благодарност към Русия за доставката на ваксина Спутник V за балканската държава. Това съобщи в петък пресслужбата на черногорското правителство, предаде ТАСС. "Премиерът Кривокапич каза, че доставката на ваксини дава голяма надежда на всички граждани на Черна гора. Премиерът припомни, че доставката е предшествана от известна несигурност при трудните двустранни преговори, което е резултат от конкретната международна ситуация с коронавируса, но Русия реагира за пореден път в духа на вековни приятелски отношения", - се казва в изявлението. Кривокапич отбеляза, че ваксинацията е особено важна за Черна гора като туристическа държава.

Черна гора започна Covid имунизация с руската ваксина

Черна гора започна Covid имунизация с руската ваксина

Препаратът бе предоставен от Сърбия, но страната ще внася и директно от Русия

Руският дипломат припомни, че Русия от самото начало се застъпва за съвместното производство на ваксини срещу коронавирус, тъй като това е единственият начин да се задоволи голямото търсене на световния пазар. На 25 февруари първата партида беше доставена. По-рано съседна Сърбия прехвърли друга партида в Черна гора. Министерството на здравеопазването на Черна гора също съобщи, че очаква ваксините на Sinopharm и Pfizer да пристигнат в страната.

Припомняме, че страната вече започна имунизация. С приоритет са старческите домове и медицински служители на първа линия.

На 16 февруари Институтът за обществено здраве на Черна гора идентифицира седем случая на инфекция с британския щам коронавирус в страната. Преди това правителството наложи вечерен час и ограничения за трафика на дълги разстояния поради рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация. В страната с население от 600 хиляди души над 74 хиляди души са били заразени с коронавирус и 994 души са починали.

Вучич: Сърбия ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

Вучич: Сърбия ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

Сърбия е на четвърто място в света след Израел, Великобритания и САЩ