Чистка в кабинета на премиера Борис Джонсън, съобщават британски медии.

Андреа Ледсъм, Джулиан Смит, Джефри Кокс, Тереза Вилиърс, Естер Маквей и Крис Скидмор са уволнени.

Естер Маквей беше министър на жилищното настаняване, а Крис Скидмор е отстранен като министър на висшето образование.

Една от изненадите е уволнението на Нусрат Гани като заместник-министър на транспорта. Тя е един от двамата заместник-министри на транспорта, които са уволнени. Другият е Джордж Фрийман.

Джулиан Смит е уволнен като министър за Северна Ирландия, въпреки че помогна за възобновяване на работата на северноирландския парламент след тригодишна политическа криза.

Ледсъм, министър за бизнеса, която за първи път е министър при бившия премиер Дейвид Камерън, се очакваше да изгуби поста си.

Главният прокурор Джефри Кокс също е отстранен. Днес той трябваше да отговаря на въпроси в Камарата на общините, но ще бъде заменен от Майкъл Елис.

Вилиърс беше министър на околната среда само няколко месеца.

Маквей, която беше министър на труда и пенсиите при Тереза Мей, но подаде оставка заради Брекзит, се върна в правителството като министър на жилищното настаняване, но днес беше уволнена. Тя е десетият министър на ведомството за последните 10 г.

Крис Скидмор беше министър на висшето образование само 5 месеца.

Голямата изненада е оставката на финансовия министър Саджид Джавид. 

Според разпространяваната информация Саджид Джавид е подал оставка, защото премиерът е настоявал да уволни съветниците си и да бъдат заменени с представители, избрани от "Даунинг стрийт" 10.

По информация на Скай нюз Риши Сунак, главен секретар на финансовото министерство, се очаква да поеме поста на Джавид.

По-късно от пресслужбата на Борис Джонсън потвърдиха, че Сунак е новият финансов министър на Великобритания. 

"Даунинг стрийт" потвърди, че външният министър Доминик Рааб, вътрешният министър Прити Пател и Майкъл Гоув, канцлер на херцогство Ланкастър, запазват позициите си. Гоув също е министър на кабинета.