Русия счита, че преговорите с Европейския съюз ще продължат, включително във формата Лавров - Борел. Това съобщи постоянният представител на Руската федерация при ЕС Владимир Чижов в интервю за вестник "Известия", публикувано в петък.

"ЕС е чул призиви неговият върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да бъде уволнен, но те не са били подкрепени нито от мнозинството от членовете на Европейския парламент, нито от държавите-членки. Затова ние изхождаме от факта, че разговорът Лавров - Борел ще продължи. Кога и къде ще се договорим. Но е необходимо", каза той.

Според Чижов критиките към Борел след посещението му в Русия са неоправдани. "Считам тази критика за неоправдана и незаслужена. Според мен Борел, разбира се, разработи общата линия на страните от ЕС, но фактът, че той пристигна, трябва да се разглежда като отражение на неговата сериозност и независимост при вземането на решения, каза Чижов. Като цяло очаквахме от посещението продължаване на прекъснатия политически диалог на ниво ръководители на дипломатическите отдели, тъй като последното посещение в Русия от предшественика на Борел Федерика Могерини се състоя през април 2017 г. Самият факт, че се е случило такова пътуване Борел в Русия, според мен вече е положителен", добави той.

Русия недоумява защо Борел си е мълчал в Москва, а в Брюксел критикува

Русия недоумява защо Борел си е мълчал в Москва, а в Брюксел критикува

"Никой не го ограничаваше нито по време, нито във формата"

Постоянният представител на Руската федерация в ЕС отбеляза, че всъщност от момента на встъпването си в длъжност Борел се е опитал да започне обсъждане на перспективите за по-нататъшното развитие на отношенията с Русия в рамките на Европейския съюз. Според Чижов, досега той се е провалил.

"Сега перспективите за отношения между Руската федерация и ЕС ще бъдат предмет на обсъждане на следващия Съвет на ЕС по външни работи на 22 февруари, а след това и на редовната среща на върха на 25-26 март. По-нататъшно развитие ще зависи повече от резултатите от тази дискусия, отколкото от истерията, която сега обзема Брюксел", смята Чижов. Той добави също, че рестартирането на двустранните отношения до голяма степен зависи от ЕС.

Европейският съюз планираше да организира публично бичуване и унижение на Русия с посещението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в Москва, но се провали, заяви във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. "Ще ви кажа една тайна, тайна за нашите западни партньори: когато не им се получава да разбият нещо, започват да истерясват", коментира Захарова.

Борел бе на посещение в Русия от 4 до 6 февруари. На 5 февруари той се срещна с Лавров. Тогава ръководителят на европейската дипломация отбеляза, че Европейският съюз и Русия проведоха "отворен и честен" диалог.

Диалогът е бил по всички въпроси на двустранните и международни отношения, включително борбата срещу пандемията и глобалните климатични промени, възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие относно ядрената програма на Иран, различията около Украйна, подкрепата от Брюксел Навални и експулсирането от Русия на западни дипломати.

Борел опитва да се поправи след разгромни критики за визитата му в Москва

Борел опитва да се поправи след разгромни критики за визитата му в Москва

Признава, че Русия не иска диалог...