Компютърният "срив", който принуди американския регулатор за гражданско въздухоплаване временно да преустанови вътрешните полети в Съединените щати на 11 януари, е бил причинен от подизпълнител, който по погрешка е изтрил файлове, съобщава "Франс прес".

Федералната авиационна администрация вече беше заявила, че проблемът вероятно е бил причинен от повреда във файл в база данни.

Аварията доведе до отмяна на полети и закъснения в цялата страна.

По време на продължилото с часове прекъсване пилотите нямаха достъп до системата, известна като Notice to Air Missions (NOTAM), която предоставя информация за опасности, промени в летищните съоръжения и информация, която може да повлияе на полетите.

По предварителни данни подизпълнителят неволно е изтрил файлове относно синхронизацията на основна и помощна база данни.

Хаос с полетите в САЩ
Обновена

Хаос с полетите в САЩ

Заради срив в системата за управление на въздушния контрол

Разследването продължава. Регулаторът обаче уточнява, че засега не са открити доказателства, които да свързват инцидента със злонамерени намерения или кибератака.

Регулаторът е предприел необходимите мерки, за да направи системата NOTAM "по-устойчива".

Аварията стана повод за нови критики към ФАА, която няма потвърден администратор от март.

Спирането дойде и след мащабния срив на американската авиация по време на коледните празници, когато буря донесе необичайно ниски температури и причини транспортен хаос в по-голямата част от страната.