Медицинските работници в Италия са задължени да се ваксинират срещу коронавируса или могат да останат без заплати, пише "Гардиън".

Правителството на премиера Марио Драги одобри задължителна ваксинация, за да може да се защитят колкото е възможно повече медици, както и тези, които са в среда, която увеличава риска от заразяване.

Италия задължава медиците да се ваксинират срещу коронавирус

Италия задължава медиците да се ваксинират срещу коронавирус

Но експерти предупредиха, че това ще наруши конституцията на страната

Решението е взето след възникването на огнища на коронавирус в италиански болници, които се смята, че са свързани с отказ на здравни работници да се ваксинират срещу коронавриуса.

Законът задължава медицинските лица в частния и обществен сектор, както и фармацевтите, да се ваксинират или са пред риск да бъдат понижени, преместени и отстранени за 8 месеца без заплащане.

През март италиански съдия в град Белуно отхвърли обжалване на 10 здравни работници от домове за социална грижа, които останаха без заплати през февруари след отказ да се ваксинират.

Италия също въведе закон в защита на здравните работници от съд, ако пациент почине, след като му е била поставена ваксина срещу коронавируса. Мярката е въведена в отговор на разследване на непредумишлено убийство. Сицилианец е починал след ваксиниране.

Над 10 милиона италианци са получили първата доза, от които 3,1 милиона са с две дози.