Почти 300 000 души са завършили пълен курс на ваксинация срещу коронавирусна инфекция в Калининградска област на Русия, заяви губернаторът Антон Алиханов в четвъртък. Това е 37% от пълнолетното население на региона, съобщава ТАСС.

"Според последните данни в региона са кумулативно получени 449 819 комплекта дози ваксина срещу коронавирус. 318 975 души са ваксинирани, от които 297 725 са завършили имунизацията".

Алиханов отбелязва също, че "ситуацията с разпространението на коронавирусна инфекция в Калининградска област все още е трудна. Началото на есенния епидемичен сезон също е опасно, защото съществува риск от смесена инфекция (грип + COVID). Необходимо е да се увеличи процентът на ваксинации, на първо място, в полза на собственото здраве, и второ, за да се избегнат масови ограничения".

Според губернатора регионът не изпитва никакви затруднения с доставките на ваксини, има достатъчно.

Общо в региона са разгърнати 1699 легла за пациенти с коронавирус, от които 112 са с респиратор. 1376 легла са заети, от които 58 са с механична вентилация.

"За да не се присъедините към редиците на болните, моля, ваксинирайте се, не излагайте семейството си на риск от инфекция", призова губернаторът Алиханов, припомняйки спазването на режима с маски на обществени места.

Русия с нов изравнен черен COVID-19 рекорд

Русия с нов изравнен черен COVID-19 рекорд

Заразените тръгнаха рязко нагоре

Ситуацията с коронавирус в Ленинградска област е напрегната, броят на новите инфекции и пациентите, които се нуждаят от хоспитализация, се увеличава, властите разполагат допълнителните легла. Това обяви на заседание на регионалното правителство в четвъртък ръководителят на здравния комитет на Ленинградска област Сергей Вилегжанин.

"Сега наблюдаваме поне малко, но доста отчетливо увеличение на пациентите, които са на амбулаторно лечение, увеличение на пациентите, които се нуждаят от хоспитализация ... Този малък ежедневен растеж изисква да разположим допълнителни 115 легла само вчера, за да за да поддържаме снабдяването с достатъчен капацитет за легло. Затова днес разполагаме 1484 легла", обясни той.

Според Вилегжанин днес в болниците са заети 1160 специализирани легла. "Броят на пациентите на механична вентилация през последните месеци не се е променил - 29-30 души. През деня 116 души са приети в болници - често срещана ситуация за последните дни", каза той.

Началникът на отдела на Роспотребнадзор в Ленинградска област Олга Историк, ситуацията с коронавируса продължава да бъде напрегната, броят на хоспитализациите се увеличава. Тя отбелязва, че властите са увеличили нивото на тестване в сравнение с началото на септември. "Ако в началото на септември го имахме на 230-250, то миналата седмица запазихме нивото от 277-280. Но трябва да увеличим тези числа", каза тя.

Сега честотата на COVID се наблюдава сред децата. Опасения, че доста голям брой случаи са регистрирани сред пенсионери над 65 години, като тази цифра надхвърля 20% от общия брой случаи. Определящата група остава работещото население от 39 до 50 години и повече. Разпространението на инфекцията е надвишило допустимото ниво и е 1,1.

"Заради Covid днес са затворени 36 отделни паралелки в 19 училища - това са 973 души в пет области на Ленинградска област ... 28 отделни групи в 20 детски градини са затворени в детски градини - 354 деца в осем области на Ленинградска област", каза депутатът Николай Емелянов, председател на регионалното правителство по социалните въпроси. Той отбеляза, че в Ленинградска област 31 отделни паралелки в 14 училища и 39 групи в 32 детски градини също са затворени поради случаи.

Общо в Ленинградска област, според последните данни, 67 549 души са заразени с коронавирусна инфекция, 51 879 са се възстановили, 2 451 са починали. През изминалия ден в региона са открити 224 случая на инфекция.

Вилегжанин също каза, че процентът на ваксинации срещу коронавирус в Ленинградска област е намалял.

"Нямаме други мерки освен ваксинацията ... Миналия месец ваксинирахме около 2 хиляди души на ден с първия компонент. До 12 хиляди души. За съжаление тези проценти не биха могли да се поддържат единствено в резултат на факта, че ангажиментът на нашите жители към ваксинацията сега е минимален".

Според правителството на Ленинградска област в региона са ваксинирани общо 561 260 души. Както отбеляза ръководителят на комитета, 35,8% от населението на региона е ваксинирано с първия компонент на ваксината. В същото време обхватът на ваксинацията сред хората над 60 години според него е над 40%.

"Всички наши ваксинационни пунктове работят, има 111 от тях. Точките работят до 21 часа, работят през почивните дни, имаме огромна работа на терен. Виждаме, че точките не са претоварени, доставката на ваксини е повече от достатъчна".

Русия ваксинира 40 млн. руснаци и е доволна, че одобрението към ваксините нараства

Русия ваксинира 40 млн. руснаци и е доволна, че одобрението към ваксините нараства

Властите искат да ваксинират 80% до ноември, а ваксинираните ще имат повече свобода

Броят на случаите на коронавирусна инфекция в района на Псков се приближи до 49,5 хиляди души. През деня 139 души са диагностицирани с вируса в региона, коментира губернаторът Михаил Ведерников в четвъртък.

"Епидемичната ситуация става все по -напрегната. Контролът върху спазването на антикоронавирус мерките за безопасност ще бъде засилен ... 49 336 потвърдени случая, плюс 139 за деня. Следващата седмица ще проведем среща на оперативния щаб, за да обсъдим новите тенденции и да вземем необходими решения за борба с Covid -19", допълва губернаторът.

На 12 юли в региона са регистрирани 141 случая на коронавирусна инфекция. След това динамиката на инфекцията в региона намалява: от средата на август до средата на септември лекарите са открили не повече от сто случая на инфекция, а в началото на есента са регистрирани 84 случая - това е най-ниската цифра от края на юни.

По-рано ТАСС съобщи, че броят на училищните класове в Псковска област, затворени за карантина поради коронавирус, се е увеличил повече от 14 пъти седмично до 86. Увеличава се броят на учениците, прехвърлени на дистанционно обучение. Според властите увеличението на заболеваемостта "е свързано с много фактори, включително сезонни".

Според регионалната централа общият брой на регистрираните инфекции в района на Псков е 49 336, 42 389 души са се възстановили, 754 души са починали. Работата на театри и филхармонии е разрешена в региона, при условие че залите са запълнени до максимум 70% от общия брой места.