Посланикът на ООН за Сирия Стефан де Мистура отправи критика към властите в Дамаск, че възпрепятстват доставките на хуманитарни помощи за бедстващото население, предаде Би Би Си.    

Де Мистура напомни, че САЩ и Русия е трябвало упражнят контрол върху изтеглянето на армията от пътя „Кастело” край град Алепо.  

Координаторът на програмата за хуманитарна помощ Ян Егеланд също  коментира забавянето на хуманитарните помощи.

„Причината, по която все още не сме достигнали източните райони на Алепо (контролирани от опозицията – б.р.), отново е в детайлните и сложни дискусии по контрола върху сигурността и преминаването през пропускателните пунктове на  правителството и опозицията.” – посочи Ягеланд.

Според информация на агенция „Ройтерс”, силите на опозицията алармират, че сирийската армия не се е изтеглила от позициите си, поради което те също отказват да се изтеглят.  

Припомняме, на 12 септември влезе в сила двуседмично примирие, постигнато след преговори между САЩ и Русия. По силата на договореностите властите в Дамаск имат ангажимент да осигурят безпрепятственото придвижване на хуманитарните помощи до бедстващото население.