24 часа

Делян Пеевски: Излизам от "Булгартабак"

През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на „Булгартабак“, чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията. Целта на подобни действия е името на „Булгартабак“ да бъде тенденциозно замесено в политически интриги от моите опоненти, което аз категорично не мога да допусна.

„Труд”

Законови промени дават възможност за репресия 

Промените в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество „поставят под съмнение спазването на базови права и свободи на гражданите“ и го превръщат „в средство за репресия и натиск срещу неограничен кръг. Това се казва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод законодателни предложения на ГЕРБ, приети на I четене от парламента.

„Стандарт”

Колата на преглед без бележка за платен данък

Колата вече може да минава на годишен технически преглед (ГТП), без да носим бележка от общината за платен данък. Това стана ясно от изявление на министъра на транспорта Ивайло Московски в парламента. От 18 януари се провежда автоматична проверка за наличието на дължим данък за превозните средства за всички общини в страната, обясни Московски в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. С цел повишаване на събираемостта на данъците през 2012 г. по инициатива на Столична община стартира разработването на програмен продукт за свързване с информационната система за електронно регистриране на извършените ГТП, добави той.

„Монитор”        

Властта на колене пред Левски

Президентът Росен Плевнелиев, председателят на НС Цецка Цачева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната ге. Константин Попов, министри и депутати отдадоха почит на Васил Левски по повод 143 години от обесването му, коленичейки пред паметника на Дякона в центъра на столицата. За да се поклони пред паметта на Левски там пристигна и патриарх Неофит. Събитието е съпроводено от засилени мерки за сигурност. По-рано през деня хиляди хора поднесоха цветя на паметника.   Венец поставиха и футболистите от "Левски", които пристигнаха водени от ръководството на тима.  

„Сега”

Нови 40 хил. престъпления ще останат ненаказани

Извършителите на над 40 хил. престъпления са се измъкнали без наказание през 2014 г. заради изтекла абсолютна давност за разследването им. Това става ясно от годишния доклад на прокуратурата, внесен в парламента. Това е същият доклад, който Висшият съдебен съвет поиска преди 2 седмици, но главният прокурор Сотир Цацаров троснато отказа да предостави.

Въпреки че от държавното обвинение отчитат, че прекратените по давност дела са намалели

„Дума”

И чистачките от летището в пиара на Бойко Борисов

По телефона от Брюксел Бойко Борисов уведоми чистачка, че тя и колежките й остават на работа на летището в София. Той казал на Евелина Петрова, че ще прекрати влязъл в сила договор за над 13 млн. лв., но ще я остави на работа.

Борисов обещал да върне чистачките "независимо от всички сложности и трудности". "Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-трудно сълзите си, нямам думи, с които мога да изразя всичко, което бошува в мен, но знам едно - удари ме гръм! Аз съм чистачка, на която се обади Премиерът!", славословеше в съобщение до медиите Петрова.

 „Капитал”

Как БНБ ще проверява банките

От тази седмица банкерите имат поне няколко причини да са кисели. На 15 февруари официално започна прегледът на качеството на активите (AQR) - упражнение, при което те са принудени да приемат в централите си външни хора, да им носят кашони и папки с документи при поискване, в които те да се ровят в търсене на скрити скелети. От публикуваните от БНБ графици става ясно, че не е предвидено особено време за набиране на скорост и още в първите седмици са струпани ключови и доста трудоемки задачи, които вероятно ще се измерват в доста безсънни нощи. А за капак на всичко и банките сами си плащат скъпо за това.

„Новинар”

Кабинетът оцеля при първия вот на недоверие

Първият вот на недоверие за провала на кабинета в сферата на здравеопазването не успя да мине. Против гласуваха 130 депутати от управляващото мнозинство, както и част от независимите депутати. Вотът беше подкрепен от 80 депутати - вносителите БСП, ДПС, "Атака", и трима други независими депутати. Въздържалите се бяха петима.

Всъщност резултатът от гласуването беше предизвестен почти от внасянето на вота преди седмица. Мотивите на опозицията от БСП и ДПС включваха несъгласието с провежданите от здравния министър Петър Москов реформи. Критиките бяха насочени главно към разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен. Недоволство беше изразено и срещу начина на сключване на договори между лечебните заведения и здравната каса.