Демократите заклеймиха заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп да разположи армията по улиците на страната, ако градовете или щатите откажат да изпълнят препоръките му и да мобилизират Националната гвардия за потушаване на безредиците във връзка със смъртта на Джордж Флойд, информира ДПА.

Байдън: Тръмп използва американската армия срещу американския народ

Байдън: Тръмп използва американската армия срещу американския народ

Байдън коментира заканата на държавния глава да хвърли армията

"Това не са думите на президент. Това са думите на диктатор", предупреди сенаторът от Демократическата партия Камала Харис.

"Колко ниско може да падне този президент", попита Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената. Шумър добави в "Туитър", че Тръмп е прибегнал до сълзотворен газ, за да си направи снимка и да се прави на твърд.

"Думите му са празни. Действията му разкриват истинската му природа", подчерта Шумър.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, който влезе в словесен сблъсък с Тръмп заради отговора на федералното правителство срещу новия коронавирус, нарече действията на президента "позорни".

"Тръмп използва военните, за да изтласка мирен протест, за да може да си направи снимка пред църква. За този президент всичко е реалити шоу. Позор", коментира Куомо.

"Президентът току-що обяви война на милиони американци и на Първата поправка. Той е най-голямата заплаха за американския начин на живот в нашата история", обяви конгресменът от Кентъки Джон Ярмут.

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

След седмица на размирици, последвали убийството на Джордж Флойд

"Фашистката реч на Доналд Тръмп граничи с обявяване на война на американските граждани" написа в "Туитър" сенаторът от Орегон Рон Уайдън.

Докато мнозина републиканци не коментираха изказването на Тръмп веднага, някои като сенатор Марко Рубио застанаха на страната на подхода на американския лидер.