Днес в Невада гласуват за избиране на кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия. Това е първото гласуване в западен щат в тази президентска кампания, пише "Гардиън".

Първичните избори днес в Невада, на които се провеждат партийни събрания на активисти (caucuses), ще бъдат решаващ момент за някои кандидати от Демократическата партия. Освен това гласуването е първото в щат с разнообразен електорат, който предимно клони към Демократическата партия. В Невада живеят близо 30% латиноамериканци, 10% чернокожи и бързо разрастваща се група от американци от азиатски произход.

Бърни Сандърс убедително води в Невада дни преди вота

Бърни Сандърс убедително води в Невада дни преди вота

Проучването, проведено от Data for Progress, разкрива, че Сандърс е подкрепян от 35% от демократите

Социологическите проучвания показват, че сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс има голяма преднина, след като спечели изборите в Ню Хемпшър и остана втори в Айова. В първите два щата, където демократите гласуваха, 90% е бяло население, което помогна за силното представяне на Пийт Бутиджидж. Но сондажите разкриват, че по-умерените кандидати срещат проблеми с привличането на подкрепата на чернокожите и латиноамериканците. Сенаторът от Минесота Ейми Клобучар, която също е умерен кандидат, има слаба подкрепа сред чернокожите и латиноамериканците.

Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън разочарова на изборите в първите два щата, но на дебата в Лас Вегас по-рано тази седмица представянето й помогна да подсили кампанията си. Подкрепата за бившия вицепрезидент Джо Байдън продължава да пада след слабото представяне в Айова и Ню Хемпшър.

Милиардерът Майкъл Блумбърг, който се представи слабо на първия си дебат тази седмица, няма да участва на гласуването днес в Невада, тъй като влезе по-късно в предизборната кампания.

За първи път Невада даде възможност да се гласува по-рано. Близо 75 000 души са гласували вече.